Hengsteninformatie

Op het moment kent het Groninger Paard tien stamboekhengsten die zijn goedgekeurd voor de dekdienst. Deze stamboekhengsten zijn hier te vinden. Ook zijn er hengsten beschikbaar via diepvriessperma. We onderscheiden acht hengstenlijnen waar deze hengsten hun oorsprong vinden, te vinden in het submenu.

Niet zeker welke hengst past bij uw wensen en/of merrie? De Foktechnische Commissie van Vereniging het Groninger Paard voorziet u graag van dekadvies. Hiervoor kunt u mailen naar bestuur@hetgroningerpaard.nl. Heeft u al een hengst uitgezocht voor het komende dekseizoen? We brengen graag een aantal procedures onder de aandacht die van belang zijn voor dekkingen en geboortes.

Hengstenkampioen 2022
Epke van Terschelling
Verwante stamboeken

Het is ook mogelijk om te fokken met een hengst die is goedgekeurd of erkend bij een verwant stamboek, deze zijn hier overzichtelijk weergegeven. In het stamboekreglement artikel 3.5 is de specifieke regelgeving betreffende verwante stamboeken te vinden. Het is mogelijk dat deze stamboeken lagere veterinaire eisen stellen aan hun dekhengsten dan het Groninger Paard vereist voor goedkeuring van stamboekhengsten. Dit kan gevolgen hebben voor inschrijving van nakomelingen in de boeken van het Groninger Paard. Stamboekopname van nakomelingen kan extra kosten voor veterinaire onderzoeken, bijvoorbeeld voor het behalen van een CRO certificaat, met zich meebrengen. Meer is te lezen in artikel 4.5 en 4.10 van het keuringsreglement.