Veelzijdig inzetbaar

Groninger paarden zijn veelzijdig, betrouwbaar en willen graag voor u werken. Het Groninger paard is een paard waar veel mensen plezier aan beleven!

Meindert

Dressuur

Het Groninger paard heeft soepele, ruime gangen en is makkelijk te beleren. Groningers zijn daardoor heel geschikt voor de dressuur. Verschillende Groninger paarden lopen Z- niveau of hoger. Ook diverse stamboekhengsten hebben goed gepresteerd in de dressuursport. Dit geldt bijvoorbeeld voor de hengsten Macho Polo, Falko, Farao, Floryan, Eendracht, Loek, Ramires, Lanzo, Orbaldo II en Erik-T.

Springen

Bij een aantal stammen en diverse Groninger hengsten zijn springgenen aanwezig. Verschillende Groninger paarden presteerden op nationaal niveau in de springsport. Een goed voorbeeld is de bekende Troongravin Anna, die door Jan Maathuis in de sport werd uitgebracht. Stamboekhengsten als Gerlinus, Lancelot, Marengo, Noorderkroon, Romiro en Upperten sprongen zelf klasse Z (1.30 m.) of hoger. Hun nafok kan in de meeste gevallen ook een goede sprong maken.

Aangespannen

Aangespannen rijden wint aan populariteit. Het Groninger Paard is hiervoor heel geschikt door zijn werklust, betrouwbaarheid en economische bewegingen. Het ras heeft bovendien een groot uithoudingsvermogen. Van oudsher was de Groninger een prima koetspaard; tegenwoordig spannen zowel recreatieve menners als wedstrijdmenners dit paard met veel plezier in.

Vanwege het gewillige karakter en rustige temperament van Groninger paarden, rijden minder ervaren menners er zo mee weg. Tegelijkertijd kunnen wedstrijdmenners in de ring een span presenteren dat opvalt door kleur, uitstraling en een mooi front. Dat Groninger paarden prima menpaarden zijn blijkt onder meer uit de staat van dienst van de stamboekhengst Meinhold (v. Gerlinus). Deze Groninger hengst liep met Ton Kruithof op internationaal niveau in de mensport.

En meer!

In elke tak van sport zijn Groninger paarden te vinden, van dressuur tot samengestelde sport, van mennen tot voltige. U kunt met hetzelfde paard in meerdere disciplines meedoen. Groninger paarden zijn zowel veelzijdig als braaf en daardoor ook geschikt voor ruiters met een beperking. De hengst Ravel (v. Ramires) deed succesvol mee aan de paralympische dressuur. Ook zijn er bijvoorbeeld Groninger paarden te vinden bij Manege De Cruquiushoeve van Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN).

Natuurlijk hoeft u geen wedstrijdambities te hebben om te genieten van uw Groninger. De paarden lenen zich uitstekend voor lange buitenritten of een aangespannen ritje met familie en vrienden.