Veulenkeuringen

Fokkers doen hun best om een zo goed mogelijk veulen te fokken. De veulenkeuring is dan ook een spannend moment. Het is afwachten of het oordeel van de keuringscommissie overeenkomt met het eigen oordeel. De keuringscommissie bekijkt elk veulen en beoordeelt of het over de gewenste kwaliteiten beschikt. De veulenkeuring biedt aan fokkers een mooie gelegenheid om hun veulen te vergelijken met andere veulens. En het stamboek krijgt meer informatie over de vererving van de ouders.

Het laten keuren van veulens is mogelijk op de jaarlijkse regionale keuringen. Deze vinden plaats in verschillende regio’s door het land. Tevens zijn veulens ook welkom op de Nationale Keuring later in het jaar. Voor data en aanmelding, houdt het nieuws, de agenda en social media van het Groninger Paard in de gaten.

Deelnemende veulens kunnen in aanmerking komen om veulenkampioen te worden van de betreffende keuring, een mooie bevestiging en belofte voor de toekoms voor de fokkers en eigenaren.

Voor veulens is het belangrijk dat ze goed voorbereid zijn op de keuring. Laat uw veulen al jong aan een halster wennen. Daarna kunt u ze leren om netjes mee te lopen aan een halstertouw. Veulens worden gewoonlijk samen met hun moeder aan de keuringscommissie gepresenteerd.

Om te beginnen wordt het veulen aan het halster voor de keuringscommissie opgesteld, zodat het op stand beoordeeld kan worden. Voor de beoordeling van de bewegingen wordt het veulen in de ring losgelaten. De merrie wordt aan de hand begeleid. Het is de bedoeling dat het veulen met de merrie meeloopt.