Het Groninger paard

Het Groninger paard is een zwaar gebouwd warmbloedpaard met drie goede basisgangen. Het is een zeldzaam, maar veelzijdig ras met een fijn karakter.

Door zijn veelzijdigheid is het Groninger paard bij uitstek een paard waar het hele gezin plezier aan beleeft. De paarden zijn betrouwbaar en willen graag voor u werken. Ook voor paardenliefhebbers die minder tijd hebben om te trainen, is het Groninger paard een prima keuze. Dankzij het goede karakter van onze Groninger paarden, kunt u zelfs na een paar dagen niet rijden gewoon opstappen en wegrijden!

Zwaar warmbloedpaard

Het Groninger paard is een zwaar warmbloedpaard met drie goede basisgangen: de stap is ruim en energiek, de draf is vlot en economisch er is sprake van een voldoende goede galop. Groninger paarden kunnen langdurig grote werkprestaties leveren en hebben een goede gezondheid. De minimale stokmaat na het 3e levensjaar is 1.60m voor hengsten en ruinen en 1.57m voor merries. De meest voorkomende kleuren zijn (donker)bruin en zwart met geringe witte aftekeningen.

De volgende omschrijving van het Groninger paard is opgenomen in de statuten van onze vereniging: “Een zwaar, lang gelijnd warmbloedpaard met een krachtige bouw, een sprekend hoofd, een gespierde middellange hals, voldoende schoft die soepel overgaat in een niet te lange sterke rug, een tamelijk schuine schouder, een brede en diepe zwaar gespierde romp, ronde welving der ribben, een zwaar ontwikkelde achterhand, massief beenwerk met platte pijpen en ruime harde voeten. Het temperament is gelijkmatig en toch voldoende levendig. Het paard is sober en werkwillig”.

Zeldzaam ras

Er zijn nog steeds relatief weinig Groninger paarden. Het ras heeft daarom officieel een status als zeldzaam huisdierenras. Voor het behoud van het Groninger paard, wordt onze stamboekvereniging waar mogelijk geholpen door de Stichting Zeldzame Huisdierenrassen.