Over ons

Het Groninger paard is niet zo bekend en dat moet veranderen! Vereniging Het Groninger Paard zet zich in voor behoud en promotie van dit zeldzame ras, omdat de eigenschappen die het paard vroeger al zo geliefd maakten (een braaf, werkwillig paard met uithoudingsvermogen) ook tegenwoordig garant staan voor een fijn en veelzijdig paard voor iedereen!

Baldewijn

Erkend stamboek

Nadat de laatste Groninger hengst Baldewijn in 1978 ternauwernood aan de slager ontsnapte, kon de fokkerij van het Groninger paard opnieuw beginnen. Vereniging Het Groninger Paard maakt zich daar sinds 1982 sterk voor. Na een start met één hengst en circa 20 merries is het bestand gestaag gegroeid tot circa 1.500 Groninger paarden. Op dit moment (telling begin 2020) zijn er nog 940 paarden tussen drie en twintig jaar oud. Daarvan zijn ongeveer 500 merries en 10 dekhengsten. Dankzij oplettende fokkerij en de inzet van relatief veel hengsten is het inteeltpercentage in de populatie laag. Vereniging Het Groninger Paard is een erkende stamboekvereniging sinds 1985.

Vereniging Het Groninger Paard verzorgt een betrouwbare registratie van afstammelingengegevens en geeft de fokker richting door middel van keuringen. Het stamboek heeft ruim 260 leden en  donateurs. In voor- en najaar geeft de vereniging het magazine “Het Groninger Paard” uit. Dit blad staat vol verhalen over Groninger paarden, achtergronden van keuringen, fokkerij en meer. Verder houdt de vereniging belangstellenden op de hoogte via een digitale nieuwsbrief, Facebook en Instagram, en er staat jaarlijks een oergezellig Groninger Paard weekend op het programma!

Vlaggen