Geslaagde keuring Terschelling

De keuring van het Groninger Paard op Terschelling werd samen met het KFPS gehouden op maandag 11 augustus bij Manege Terschelling in Hoorn. Er verschenen zes veulens en een aantal beste merries in de ring. Tot slot gaven twee Groninger stamboekhengsten acte de presence.

Verslag: Margreet de Bruin-Kuipers, foto: Marleen Bonnema

’s Morgens werden de Friese paarden gekeurd; na de lunchpauze kwamen de Groninger Paarden in de baan. Er waren vijf hengstveulens en één merrieveulen. Het beste veulen was van W. van Deelen uit Midsland. Dit merrieveulen Maaike R. van Formerum (v: Elgar) staat goed in het Groninger type, heeft een goede stap en een hele beste draf. Het beste hengstveulen was Exemplaar (v: Elgar) van C.W. Schaap uit Baaiduinen. Het goed ontwikkelde veulen heeft een goede stap en draf.

Keuring volwassen paarden

Twee merries waren aangeboden voor stamboekopname. De keuringscommissie bevond beide merries stamboekwaardig. Met een eerste premie werd opgenomen Capriola (v: Erasmus) van C.W. Schaap uit Baaiduinen. Deze merrie heeft een mooi model, een sterke bovenlijn, een goede stap en een beste draf.

Twee mooie modelmerries kwamen ter keuring. De beste was de latere dagkampioen, Leda (v: Onno) van J.R. Hoeve. Deze mooie, zwarte merrie heeft een hele mooie voorhand en beschikt over een mooie, gedragen draf. Deze merrie sloot af met een bruikbaarheidproef dressuur om in aanmerking te komen voor de onderscheiding ‘elite’.

Testosteron

De dag werd afgesloten met een optreden van de voorlopige premiehengst Elgar (v: Eros) van H.F. Cnossen uit St. Nicolaasga voor de showwagen en de huldiging van de 28-jarige oude dekhengst Bascal, van R. Terpstra, voor zijn preferentschap.

Kampioen_Terschelling

Foto: kampioen Terschelling