Geslaagde hengstenkeuring

Steenwijk – Op zaterdag 20 februari 2016 vond de jaarlijkse hengstenkeuring van de Vereniging “Het Groninger Paard”  plaats in de H.C.H. Manege te Steenwijk. In totaal hebben 13 hengsten acte de préséance geven, waaronder vijf nieuw te keuren hengsten. Macho Polo wist zijn titel te verdedigen en werd opnieuw uitgeroepen tot Kampioen hengsten 2016. Ede werd uitgeroepen tot Publiekskampioen. Drie jonge hengsten zijn aangewezen voor het vervolgtraject.

Historie

De stamboekvereniging “Het Groninger Paard” is in 1982 opgericht en zet zich in voor behoud en promotie van dit bijzondere zeldzame paardenras. Na een start met één hengst en circa 20 merries is het paardenbestand gegroeid naar 18 hengsten en 700 merries.

Nieuw te keuren hengsten

In deze rubriek traden vijf hengsten aan om de jury Arie de Jong, Lei Linders en inspecteur Sjoertje Hakvoort-Weerstand te overtuigen van hun kwaliteiten als potentiële dekhengst.  Drie van de vijf kregen groen licht om de veterinaire onderzoeken te ondergaan op weg naar een dekbrevet. Dit zijn:

Meindert (Meinhold x Parcival x Akteur) fokker/eig: M. Merks Beemsterboer.
Ravinus (Ravel x Gerlinus x Bascal) fokker: E. v.d. Pasch, eigenaar I. van der Pasch-Lever
Fedor (Fambo x Orbaldo x Positief)  fokker/eig: P. Breedveld

De hengsten met voorlopige goedkeuring moeten een veterinair onderzoek ondergaan bij de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Dit betreft een klinisch onderzoek, een röntgenologisch onderzoek, een spermaonderzoek en een onderzoek naar cornage (verlamming van de stemband van het paard). Als al deze onderzoeken voldoende zijn, mag de hengst zich Groninger dekhengst noemen.

 

DSC03516-bewerkt

Ravinus (Ravel x Gerlinus) van I. v.d. Pasch Lever uit Witharen. foto Claudia Dermois

DSC02768

Fedor (Fambo x Orbaldo). fokker/eigenaar P. Breedveld Exloërveen. Foto: Claudia Dermois

DSC03597-bewerkt

Meindert (Meinhold x Parcival) M. Merks-Beemsterboer, Naarden. Foto: Claudia Dermois

Stamboekhengsten tot 15 jaar

In deze groep waren zes hengsten present om hun dekbrevet weer met een jaar te verlengen. Feiko (Fambo x Eros), Borre (Bascal x Mats) Macho Polo (Gerlinus x Onno S), Elgar (Eros x Landos af Hvarre), Meinart (Meinhold x Eendracht), en Ede (Eendracht x Lord II) werden alle in goede conditie en netjes verzorgd gepresenteerd. Meinart behaalde op grond van zijn nafok de eretitel Premiehengst. Hij werd daarvoor gehuldigd en zijn eigenaresse Hinke Cnossen kreeg een certificaat uitgereikt. Macho Polo en Ede werden uit deze groep uitgenodigd om aan het einde van de dag mee te dingen naar het kampioenschap.

Stamboekhengsten vanaf 15 jaar

De hengsten vanaf 15 jaar zijn vrijgesteld van hun jaarlijkse presentatie en goedgekeurd voor het verdere leven. Toch mochten we Eros (Eendracht x Bazalt eig; H.F Cnossen) en Rieu (Ramires x Otto eig; G.W Huiskes) in deze leeftijdsgroep ontvangen. Rieu kreeg ook een uitnodiging voor de kampioenskeuring.

Shows

Het middagprogramma stond in het teken van de veelzijdigheid van het ras. De hengst Borre reed een aangespannen gebruiksproef en sloot deze met gelegenheidsmenner Hinke Cnossen ruim voldoende af. De hengsten Eros en Elgar werden in dubbelspan getoond. Internationaal voltigepaard Ede gaf een weergaloze show met zijn team binnen het thema Pirates of the Caribean. Het promotieteam van het Groninger Paard was vertegenwoordigd met een Pas des Deux op muziek en Z dressuurhengst Macho Polo sloot het geheel af met een spectaculaire kür op muziek onder zijn Nationale topruiter Hergen van Hall.

 

DSC03654

Internationaal voltige team onder leiding van Elke Nousse met de Groninger dekhengst Ede. eig. Dick van den Berg, Noordwolde. Foto: Claudia Dermois

 

 

Dagkampioenschap

Voor dit spannende slotstuk van de dag mochten Macho Polo, Ede en Rieu de baan weer betreden om te strijden voor de dagprijzen: de titel Kampioen hengstenkeuring 2016 en de titel Publiekskampioen. De eerste wordt gekozen door de jury en de tweede, zoals de naam al doet vermoeden, door het publiek. Macho Polo veroverde ook dit jaar opnieuw het kampioenschap. Dit jaar wist Ede de meeste harten van het publiek te stelen en mag zich nu een jaar Publiekskampioen noemen. Al met al kan de Vereniging het Groninger Paard terugkijken op een zeer geslaagde en druk bezochte hengstenkeuring.  De stamboekhengsten die op (internationaal) hoog niveau presteren én de allrounders promoten ons mooie ras.

 

DSC03919

Kampioen Hengsten 2016 Macho Polo (Gerlinus x Onno S.) A.R. Brinkman-Frieling Rolde foto: Claudia Dermois