Máxima Koningin Nationale keuring

Vereniging Het Groninger paard organiseerde op zaterdag 20 augustus 2016  de Nationale keuring van het Groninger paard bij de H.C.H. Manege te Steenwijk. Het merrie Fambine danste naar het Nationaal veulenkampioenschap. De titel Nationaal Kampioen was voor de mooi gelijnde zwarte Máxima. In totaal kwamen ongeveer 40 paarden in de ring.   

De Nationale keuring is de kroon op het keuringsseizoen van het Groninger paard.  Tijdens regionale keuringen zijn de paarden geselecteerd voor een afvaardiging naar deze Nationale keuring.

De groep merrieveulens was met negen inzendingen de grootste groep. Er werden zeven veulens beloond met een eerste premie. Fambine van E. van der Pasch uit Witharen werd op de koppositie geplaatst. Dit zwarte veulen heeft een aansprekend type en draaft met veel souplesse door de baan. Fambine is een dochter van Fambo uit de modelmerrie Gerline (v. Gerlinus).
Het beste van de vier hengstveulens was voor de vos Maico van Vredenheim. Een super goed ontwikkeld dier met een ruime en sterke draf. Hij moest het opnemen tegen nog drie eerste premie hengsten. Ook een sterke rubriek. Fambine werd uitgeroepen tot veulenkampioen.

De rubriek driejarige merries leverde slechts één inzending. De strijd leek dus niet zo moeilijk voor Máxima. Deze zwarte merrie is helemaal outcross gefokt om inteelt problemen binnen het stamboek vóór te zijn. Ze is een dochter van de Deens Oldenburger hengst Mozart uit de Model merrie Grietje die met Europ een Oost Friese vader heeft. Wat betreft type en beweging passen deze buitenlandse fokkerijen dus prima bij het Groninger Paard. De merrie is in eigendom van dhr. W. Murk uit Domburg.

In de rubriek 4-7 jarige merries kwamen vier paarden in de baan. Deze paarden werden alle vier uitgeroepen tot Ster. De Extase dochter Dinthe van H.E. Baar-Hesling uit Spijk werd in deze rubriek op kop geplaatst.

In de pauze kon het publiek genieten van drie shows. Het merrieveulen Legende werd gepresenteerd in het kader van een project. Zij is ter wereld gekomen met de modernste fokkerij technieken. Ze werd vergezeld door haar Drager moeder én haar Biologische moeder Bertha. Monica Commandeur heeft als projectleider veel promotie gedaan voor het Groninger Paard. Helaas was er net een dikke bui waardoor het publiek ging  schuilen.
Rogier Hol presenteerde zijn twaalf jarige ruin Gomez. De Kür op muziek straalde veel kracht uit en het was een plezier om naar te kijken. De Pas des deux was aangeboden door stal Vredenheim. Deze kür wordt door Wilma Brinkman en Harma Vredeveld ook op Horse-Event aan een groter publiek getoond.

De rubriek 8 jaar en oudere merries leverde drie nieuwe stermerries op en helaas geen modelmerries. De bruine merrie Esther (v. Bartus) van A. Kool uit Hooghalen werd 1a geplaatst.
In de rubriek stermerries werden twee merries hoger gewaardeerd en mogen zich vanaf vandaag Model noemen.  De merrie Orlina (Orbaldo II) van de familie van der Burg uit Broekland mocht meedingen naar de titel Nationaal kampioen.
De rubriek modelmerries is altijd een genot om naar te kijken. Deze merries werden niet geplaatst, deze merries hebben hun sporen al verdiend. De opvallende bonte merrie Scara werd afgevaardigd naar de kampioenskeuring. Daarmee had de heer Kool twee merries in de finale lopen.

De laatste afvaardiging voor de kampioenskeuring werd vergeven bij de ruinen. Hier kon de jury nog eens drie Sterren kwijt. De ruin Obsession was vorig jaar al Ster geworden en beschikt over zeer goede bewegingen. Hij completeerde de zes kandidaten voor het kampioenschap.
De penning van de stichting Zeldzame Huisdierrassen was dit jaar voor voormalig bestuurslid Harm Beekhuis. De penning voor beste fokmerrie met veulen was voor de merrie Indira van de Klompenmaker (v. Orbaldo II x Lancelot) met het veulen Maico van Vredenheim (v. Macho Polo) van Wilma en Anneke Brinkman.

De Nationaal kampioen Máxima en de Nationaal veulenkampioen Fambine  werden gehuldigd onder klanken van het Groninger volkslied.

Maxima

Máxima, Nationaal Kampioen 2016 foto Claudia Dermois

Fambine

Fambine Nationaal veulenkampioen 2016 foto: Claudia Dermois

Foto’s: Claudia Dermois