Regionale Keuring Tolbert – uitslagen

Tolbert- Op zaterdag 1 juli j.l. werd de regionale keuring Noord gehouden in Tolbert op de HJC Manege. Ondanks dat de dag wat waterig begon, had het een zonnig einde. De merrie Texelien en haar zoon Maximus van Stal Vredenheim gingen met de dagprijzen naar huis.RKN 2017 catalogus.

Veulens

De hengst Macho Polo had met vier nakomelingen een grote invloed bij de veulens. Bij de merrieveulens kwam zijn dochter Sandra van de Pasop (mv. Extase) op kop te staan. F/eig. comb. Hiemstra/ vd. Veen. Met een goed type en veel souplesse in de bewegingen danste ze naar de koppositie. Stalgenoot Laifke van de Pasop (Landos af Hvarre x Biret) deed niet veel voor haar onder en mocht zich als tweede opstellen. Derde in de rij met eveneens een eerste premie werd Marah (Macho Polo x Eros) F/eig. S.F. vd Werf.

Edian (EdexTammo) Foto: Claudia Dermoi

Bij de hengstveulens mocht Maximus van Vredenheim (Macho polo x Test) zich als eerste opstellen. F/eig. W.A Brinkman. Een veulen met een mooi type en een geweldige draf. De stap kwam niet helemaal uit de verf, maar dit weerhield hem niet om uiteindelijk het veulenkampioenschap te pakken.

Preferente merrie Brigitta (v. Extase)Foto: Claudia Dermois

Als tweede mocht Edian (Ede x Tammo) van M. Warringa opstellen. Een veulen dat heel best van type is met een mooie originele opdruk. Verder waren er  tweede premies voor Glenwood Springs (Goedhart x Erik T) F/eig. P.G. Bakker en Markies van de Hamsterborg (Macho Polo x Valentino) F/eig. V.V. Hamsterborg. Aansluitend aan het veulenkampioenschap werd de merrie Brigitta, moeder van het beste merrieveulen Sandra van de Pasop, preferent verklaard, vanwege haar bewezen kwaliteiten als fokmerrie. De merrie is in eigendom van Frank van der Veen en Cisca Hiemstra. 

Oudere paarden

In de rubriek 1 jarige merries werd Frieda (Fambo x Eros) getoond van S.F. vd Werf. Zoals te verwachten een merrie die volop in ontwikkeling is. Ze kreeg een eerste premie. In de rubriek 3 jarige merries kwamen twee rijtypische paarden in de baan die goed konden bewegen. Op kop kwam

Maxima (BascalxAlderik) foto: Claudia Dermois

Lieke v.d. Hoornstreek (Landos af Hvarre x Gerlinus) eig. A. van Huis, gevolgd door Faline (Fambo x Gerlinus) van A.B. Slot. Beide kregen genoeg punten en een uitnodiging om tijdens te nationale keuring op te gaan voor het sterpredicaat. De Bascal nakomeling Maxima (mv. Alderik) was de enige 4 t/m 7 jarige merrie, maar wel een hele beste. Met een mooi origineel type en een goede draf kreeg de merrie van R. Kamps een uitnodiging voor de nationale keuring om daar op te gaan voor het modelpredicaat. Twee stermerries kwamen vervolgens in de baan om een gooi te doen naar graadverhoging. Indira v.d. Klompenmaker (Orbaldo II x Lancelot) en Freule v.d. Hamsterborg (Valentino x Bascal)eig. V.V. Hamsterborg. Helaas bleek het sterpredicaat voor dit moment het hoogst haalbare. Indira v.d. Klompenmaker bewees even later in de zadelrubriek eveneens een fijn gebruikspaard te zijn. Ontspannen en gehoorzaam liet zij zich door eigenaresse Wilma Brinkman naar de overwinning sturen. Hierna volgde de rubriek stamboekruinen met vier heel verschillende paarden. De meest complete ruin was Gido (Goldstern x Bascal) eig. P.G. Bakker. Hij heeft een mooi type en een goede draf. Arctic (Aktion x Mats) van H. de Lange mocht als tweede opstellen gevolgd door Mireno (Meinart x NN) eig. H.F Cnossen en Landau v.d. Pasop (Landos af Hvarre x Biret) eig. J. Busemann. Allen lijken fijne gebruikspaarden en ontvingen een eerste premie en een uitnodiging voor de nationale keuring om op te gaan voor het sterpredicaat.

Kampioensveulen Maximus van Vredenheim (v. Macho Polo) en dagkampioen Texelien (v. Test). Foto: Claudia Dermois

De 18 jarige Texelien (Test x Marconi) van W.A. Brinkman was de enige modelmerrie in haar rubriek. Ze is zeer goed bewaard gebleven en doet qua beweging niet onder voorde jeugdige paarden. Ze komt wel heel dichtbij het ideale plaatje voor een Groninger.

Dagkampioenschap

Alle eerste geplaatste dieren kwamen tot slot wederom in de baan om te strijden voor de titel Dagkampioen. De strijd ging uiteindelijk tussen de laatstgenoemde Texelien en de 4 jarige Maxima.Waar Maxima zich helaas niet meer zo liet zien als eerder op de dag, deed Texelien er nog een stapje bovenop, wat resulteerde in het rood-wit-blauwe lint.