Groninger Paard viert jubileum tijdens Bommen Berend

Groningen – Stamboekvereniging Het Groninger Paard viert in 2017 haar 35-jarig bestaan. Het Groninger Paard en Bommen Berend hebben een lange historie samen. Vroeger vond jaarlijks de Groninger paardenkeuring plaats op de Grote Markt. Tegenwoordig zijn het de tuigpaarden die ieder jaar in de stad hun beste beentje voor zetten, maar in dit jubileumjaar komt het Groninger paard terug in de stad tijdens het Groningens Ontzet.

Historie

Paardenkeuring 28 augustus 1920 te Groningen, door Otto Eerelman

Sinds eind negentiende eeuw worden Groninger paarden in stamboekverband gefokt. Binnen dit stamboek, het NWP, werden de Nederlandse paarden gekruist met hengsten uit Oldenburg en Oost-Friesland (Duitsland). Met de inbreng van deze stevige hengsten werden paarden gefokt die geschikt waren voor het werken in de zware Groninger klei. De belangrijkste keuring werd destijds gehouden op de Grote Markt in Groningen. Otto Eerelman heeft hier nog een schilderij van gemaakt. Toen na de Tweede Wereldoorlog de behoefte aan Groninger paarden voor de landbouw verdween door het gebruik van tractoren, werden de Groninger merries gekruist met volbloeden om een edeler rijpaard te fokken. Alle Groninger hengsten werden afgekeurd en eindigden bij de slager. De laatste Groninger hengst Baldewijn werd destijds door de burgemeester van Leek, Dhr. Zwart, bij de slager aangekocht en vervolgens gestald op Landgoed Nienoord. De stamboekvereniging “Het Groninger Paard” is in 1982 opgericht en zet zich in voor behoud en promotie van dit bijzondere zeldzame paardenras. Na een start met één hengst en circa 20 merries is het paardenbestand reeds gegroeid naar ongeveer 1500 dieren.

Groningens Ontzet

Tijdens Bommen Berend zullen de Groninger paarden in het ochtendprogramma om 10.00 uur te zien zijn op de Vismarkt waar zij, door middel van een showkeuring aan de hand, het ras aan het publiek zullen tonen. In het middagprogramma op de drafbaan om 15.45 uur zullen de Groninger paarden laten zien dat ze ook zeer veelzijdig in het gebruik zijn. Zowel voor verschillende authentieke aanspanningen als onder het zadel. Meer informatie over Bommen Berend en het volledige dagprogramma is te vinden op de website van de KVvV.