Groninger Paard viert jubileum tijdens Bommen Berend

28 augustus jl. was de Vereniging het Groninger Paard te gast bij ’t Peerdespul, het oudste concours hippique van Nederland. Na maandenlange voorbereiding was het dan eindelijk zo ver en werd de schildering van Otto Eerelman weer werkelijkheid: Groninger Paarden in de binnenstad van Groningen. De showkeuring op de Vismarkt toonde de diversiteit en kwaliteit binnen het stamboek. Premiedekhengst EDE (v. Eendracht) trapte het spits af, gevolgd door elitemerrie Grietje (v. Europ). Modelmerrie Odessa (v. Onno S) en haar veulen Lance B. (v. Lancelot) dansten daarna door de baan onder enthousiast applaus van een groot publiek. Stermerrie Dinthe (v. Extase) en sterruin Landess (v. Landfurst) zetten ook hun beste beentje voor op de prachtige entourage van de Vismarkt. Oud-inspecteur Harm Migchels sprak als jurylid enkel lof over deze prachtige verzameling Groningers. Johan Wielsma begeleide alle paarden door de baan, zoals altijd op witte klompen. Een prachtig visitekaartje!

In het middagprogramma toonden de Groningers hun veelzijdigheid en hun brave karakter. Erik van Wijngaarden en Marco Spithof van de Cavalerie Ere-Escorte leidden de stoet met het vaandel van Vereniging, op dekhengsten Eros en Landos. Daarna terug in de tijd met diverse landbouwaanspanningen. Premiedekhengst EDE liet zijn internationale voltigecarriere even voor wat het was en trok een mooie wipkar voort, met eigenaar Dick van der Berg aan te stuur, ondersteund door knecht Jacob Warringa. Elgar zorgde voor een winters spektakel voor de looike, met eigenaresse Hinke Fiona Cnossen geheel in bontjas en bontmuts gekleed. Zokina van t Oldambt was met de familie Cannegieter op stap met een Miedemawagen en een zaaimachine. Merrie Franka trok een prachtig versierde boerenwagen van Jan van Asperen voort. De merries Babet en Berta van Tienco de Jager hadden het hooi nog van het land gehaald met hun oogstwagen.

Naast boerenaanspanningen was er een mooie verzameling van authentiek gerei. Wietse Nienhuis had zijn brave ruin Gruno voor een prachtige Victoria gespannen en vervoerde Ingeborg Nienhuis, auteur van het boekje ‘de Groningin’. Het eerste exemplaar werd aan Henk Bleker overhandigd. Robert Kamps had Gea en Maxima voor een keurige kerkbrik gespannen. De indrukwekkendste aanspanning werd bestuurd door Kees Dekker. De Coach werd getrokken door een harmonieus vierspan: Adina, Oberon, Etwan en Edo. De vier werkpaarden trokken de prachtige hoge koets, met maar liefst 10 personen bovenop, dapper door de ring.

Dat de Groningers ook uitstekend bruikbaar zijn voor de moderne paardensport, kwam ook duidelijk naar voren. Ito Werkman had Landess aan de leidsels en gaf een mooie show weg. Wilma Brinkman op Odessa, Henriet Munting op Marieke, Leslie Agricola op Froucke en Samantha Denayère met Flint toonden de kwaliteit als dressuurpaard.

Alle combinaties waren volledig in stijl: paarden perfect getoiletteerd, menner en passagiers in bijpassend kostuum. Een mooiere erehaag kon er bijna niet gevormd worden voor de familie Schenk en familie Kikkert. Zij werden benoemd tot erelid van de Vereniging door hun 35-jarig lidmaatschap. Beide hebben een erespeldje ontvangen.

Naast een hoogtepunt van het jubileumjaar, was het enorm gezellige dag. Heel hartelijk dank aan alle deelnemers die uit alle hoeken van Nederland zijn gekomen voor deze prachtige dag! Ook de enorme groep vrijwilligers die zich gemeld heeft: zonder jullie was het niet zo vlekkeloos verlopen. En speciale dank aan Erik Bruins, die verantwoordelijk was voor ons cateringdorp, wat het centrale punt werd op de drafbaan en zorgde voor een enorm fijne sfeer!

Voor meer foto’s kijk op de Facebookpagina en op de website van Claudia Dermois. Het programmaboekje met alle paarden en aanspanningen vindt u hier.