SZH Ras van Het Jaar 2018

Groninger Paard;

Ras van het jaar 2018

De Stichting Zeldzame Huisdierrassen heeft het Groninger Paard uitgeroepen tot ras van het jaar 2018. Dit ras heeft al bij het begin bij de oprichting van de SZH in 1976 een belangrijke rol gespeeld. Bekend is het verhaal van de Groninger hengst Baldewijn die mede door de SZH gered werd van de slager zodat hij ingezet kon worden voor de fokkerij van het Groninger Paardenras. Zo werd hij de stamvader van de huidige populatie Groninger Paarden. Het werd daarmee voor de oprichters van de SZH duidelijk: als we niet snel ingrijpen gaat ons cultureel erfgoed verloren.

Een andere reden om het Groninger Paard als ras van het jaar te kiezen en meer aandacht te geven is het feit dat het ras nog steeds ernstig bedreigd is in haar voortbestaan, terwijl juist dit ras laat zien welke mogelijkheden er voor oorspronkelijke rassen zijn. Het is een veelzijdig en betrouwbaar paard en dit klassieke paard heeft de hedendaagse ruitersport veel te bieden. Een extra aandachtspunt is niet alleen het 35-jarig jubileum dat de Vereniging het Groninger Paard in 2017 vierde, maar ook het enthousiasme van de leden van de vereniging. “Samen sta je sterker” is een motto dat belangrijk is bij het promoten ven levend erfgoed.

Een mooie start voor de promotie is er al. Begin 2017 is Stal Vredenheim van Wilma en Anneke Brinkman als fokcentrum erkend. Dat is officieel gemaakt met de uitreiking van het bordje erkend fokcentrum op 20 januari 2018, tegelijk met de nieuwjaarsreceptie van de Vereniging van het Groninger paard. Een mooi begin met het ras van het jaar 2018.

http://szh.nl/groninger-paard-szh-ras-2018/