Jury en publiek op één lijn

Tijdens de hengstenkeuring van Vereniging het Groninger Paard afgelopen zaterdag 17 februari 2018 wist het publiek de mooie vernieuwde accommodatie van Paard Mens en Onderwijs (PMO) te Steenwijk prima te vinden. Ongeveer 200 mensen zagen dat zowel de jury als het publiek  Lanzo B.  als meest complete hengst koos. (foto’s: Claudia Dermois).HK 2018 catalogus

Eerst werd de tweejarige hengst Eloyd (Elgar x Farao) van F. van Rijthoven uit Oirschot getoond. Daarna streden drie driejarige hengsten om een dekbrevet voor het Zeldzame Groninger Paard te bemachtigen. Hierbij ook genoeg afwisseling in bloedvoering, omdat het inteeltspook bij een klein ras altijd rondwaart.

Als het ’s ochtends voor de jury mogelijk was geweest om ook een jonge hengst aan te wijzen voor de kampioenskeuring, had de voshengst Boudewijn (Borre x Hanno) van G. Smit, Noordwijkerhout, de beste troeven in handen. Een geweldenaar in Groninger type en beweging. Ook al staat het Groninger Paard niet direct bekend om voskleurige paarden, hieruit bleek maar weer dat een goed paard geen kleur heeft. Ook de Duits gefokte hengst Lothar (Liber x Nefryt) in eigendom van de Duitser S. Ahrens, met een volledig Poolse voorouders, had een apart kleurpatroon, veel wit aan benen buik en staartaanzet. Misschien is hij drager van het sabinogen. De derde aangeboden hengst Gold Springs van P. G. Bakker te Boelenslaan, staat te boek als Smokey Black, de Gelderse Goedhart (v. Casteleyn x Rubus B.) tekende voor het vaderschap. In deze pedigree een mix van Groninger en verwant bloed. Deze hengst was nog jeugdig en kreeg een tweede premie en was daarmee niet aangewezen voor verder onderzoek.

Lothar is voor bloedverversing uit Duitsland gehaald

De best bewegende hengst Boudewijn heeft aan moederskant het bloed van Hanno, dat in de hengstenlijn niet meer beschikbaar was.

 

In het middaggedeelte gaf Wendy Koekoek een clinic TREC. Daarna toonden Lanzo B. (v. Landos af Hvarre x Onno S.) van J. van Rensen, Veendam, en Maistro Polo (Macho Polo x Extase) van J. Termeer, Cromvoirt, een verplichte verrichting af onder het zadel. Beide hengsten zijn daarvoor geslaagd.

Proef Lanzo B aantal pnt. 203. Lanzo liet een correcte proef zien met drie goede basis gangen, soms nog wat gehinderd door onrustige momenten (hengst en leeftijd eigen) Bij het binnen komen en het hals strekken kostte dit wat punten.  Maistro Polo aantal pnt. 209. Maistro Polo liet een correcte proef zien met drie goede basis gangen. Maistro Polo toonde een mooie ontspannen proef waarbij hij met name in het tweede gedeelte de neiging had wat lang te worden.

De hengst Feiko werd door zijn eigenaar O. Verlaan onder het zadel getoond. Daarna liet Marjolein van der Burg de hengst Oscar (Orbaldo II x Gerlinus) zien met een kür op de muziek van Harry Potter. De hengst Elgar (v. Eros x Landos) werd aangespannen voorgesteld door zijn eigenaresse (en fokker) H. F. Cnossen.  Ze werd nog in het zonnetje gezet omdat de Elgar het predicaat Premiehengst kreeg op basis van de prestaties van zijn nakomelingen.

Tijdens de kampioenskeuring werd al snel duidelijk dat de jury en het publiek op één lijn zat bij de keuze van hengst Lanzo B. Hij kreeg de versierselen van het kampioenschap en het publiekkampioenschap omgehangen. Zijn optreden eerder op de dag heeft daar zeker aan bijgedragen, want de 21 jarige Herbert (v. Herold x Orlando) van K. Zwart uit Veendam en Feiko (Fambo x Eros) van O. Verlaan uit Alkmaar, leverden goed tegenstand. Lanzo B verdiende het kampioenschap omdat hij de jury in zijn totaliteit, type, beweging en presentatie over de hele dag, het meeste aansprak.

Rond een uur of drie kwam na een gevarieerd programma een einde aan deze mooie hengstenkeuring.

Lanzo B. (Landos af Hvarre x Onno S.). Kampioen Hengsten 2018 en Publiekskampioen 2018.

Het Groninger Paard, Ras van het jaar 2018 Stichting Zeldzame Huisdierrassen!