Mooie dag ‘Et Hossefolk’

Beide dagkampioenen prolongeren titel!

Op maandag 13 augustus organiseerde paardenhoudersvereniging et Hossefolk een keuring voor Friese en Groninger Paarden in Hoorn.
’s Morgens kwamen de Friese veulens en paarden in de baan. Deze werden gekeurd door de heren Boersma en Kuipers.
Ze gaven een eerste premie aan het merrieveulen Hiskje fon de Sonpole (v: Menne 496) van Lammert de Boer uit Oosterend. Dit goed ontwikkelde veulen heeft een mooi front en is sterk gebouwd. De stap is goed en het heeft veel ruimte en lossigheid in de draf. Dit veulen werd later op de morgen reserve-kampioen!
De entermerrie Elbrich van de Irene Hoeve (Eise 489) van Yvonne Lamain uit Midsland kreeg eveneens een eerste premie. Deze luxe merrie kreeg een uitnodiging voor de Centrale Keuring. Ze is goed gebouwd en heeft een goede stap en draf met een krachtig achterbeen gebruik. Uiteindelijk was zij de mooiste van de keuring, ze werd de dagkampioen!
De vierjarige Tessa van de Groote Gast (v: Tsjalle 454) van Aryanne Bakker uit Midsland werd opgenomen in het stamboek met een tweede premie, ze werd ster. Deze merrie heeft een prachtig front. De stap is goed en de draf is tactmatig en gedragen.
Drie 3-jarige merries werden opgenomen in het stamboek met een derde premie. Er waren geen tweede of eerste premies voor de vier jaar en oudere stamboekmerries voor graadverhoging, ze bleven allen stamboek.
Ook de getoonde stermerries kregen geen oranje lint en dus geen uitnodiging voor de centrale keuring.
De ruin Rocky Ygrek (Tsjalle 454) van Loes van der Leest uit Landerum werd opgenomen in het stamboek met een derde premie.
Na de lunchpauze kwamen de Groninger Paarden in de baan. Deze werden gekeurd door de heer de Jong en de dames Kalk en Horenga. Het merrieveulen Nova (v: Meindert) van Rients Terpstra uit Hoorn kreeg een eerste premie. Dit best ontwikkelde veulen staat goed in het Groninger type en heeft een goede stap en een beste draf. Ze werd later de veulenkampioen. Er waren twee eerste premies bij de hengstveulens. De beste was Leffe (v: Lenard) van Remi Hoeve uit Hoorn. Dit lang gelijnde veulen heeft een goede stap en draf. Als tweede werd geplaatst Leendert (v: Lauriner) van Piet Cupido uit Lies. Dit best bewegende veulen was iets minder mooi in het front dan de nummer één. De twee oudere stamboekmerries van Cees Schaap uit Baaiduinen kregen beide een eerste premie en een uitnodiging voor de Centrale keuring in Harich. Op kop werd geplaatst de mooie zwarte merrie Meiroos (v: Eboniet). Ze staat goed in het Groninger type en heeft een goede stap en draf. Als laatste kwam in de baan de modelmerrie Marieke (v: Bascal) van Margreet de Bruin uit Hoorn. Ze staat zeer goed in het Groninger type en gaat met veel schwung en regelmaat door de baan. De jury vond deze merrie een schoolvoorbeeld voor het Groninger paard, ze werd dan ook de kampioen van de dag.
De dag was nog niet ten einde na zoveel keuringsgeweld. Er waren prachtige tuigrubrieken. Xander (v: Haitse) van Jelle en Mechteld van der Kooi werden op kop geplaatst bij de Friese Paarden voor de sjees. Dit paard heeft een prachtig front en een heel best gebruik van het voor- en achterbeen. Ook Mechteld reed Xander naar een eerste plaats in de dames rubriek. Tweede werden Bauke de Boer en Lucille van der Kooi met Marije Marit R. (v: Jasper). Lucille werd tweede in de damesrubriek. Een wit lint was er voor Gert van Dijkhuizen en Margriet Griffioen met Idse fan Wettersicht (v: Heinse)
Bij de Friese paarden voor de concourswagen was er een oranje lint voor Gerlinde B. fan Bangazathe (v: Teeuwis) met Kim Lamain. De merrie heeft een prachtig front en ruime gedragen draf. Als tweede mocht opstellen Pieter Okkema met Wietske van de Aasterkooi (v: Teeuwis). Acht Friese paarden kwamen onder het zadel in de baan. Ze toonde de stap, draf en galop. De stermerrie Gaya fan Horp (v: Norbert), gereden door Lisanne Veenje mocht als eerste opstellen. De tweede plaats was voor Loes van der Leest met Rocky Ygrek (v: Tsjalle).  Een witte rozet was er voor Liesbeth Wijnalda met Doede K. (v: Maurus).
Zo kwam er een einde aan een prachtige keuringsdag met mooie paarden, verzorgde shows en zeer veel publiek.

Margreet de Bruin, secretaris “Et Hossefolk”.

Foto’s Timsimaging.nl