Texelien prologeert titel

Nationale keuring Groninger Paard 2018

 

Dit jaar werd de Nationale keuring van Vereniging Het Groninger Paard op zaterdag 18 augustus gehouden in Friesland bij manege Gaasterland in Harich. Een prachtige en zeer geschikte locatie. Met bovendien,  gezien de warmte van de afgelopen weken, ideaal keuringsweer. De Nationale keuring is de kroon op het keuringsseizoen. De paarden hadden via vijf regionale keuringen een uitnodiging ontvangen.
De keuringscommissie werd gevormd door Marije Bloemendal en Jan Hulst. Vanaf de zijlijn oefenden drie kandidaten van de Fokjury opleiding voor het examen in november.

Het Groninger paard is door de SZH uitgeroepen tot het ras van het jaar 2018. Wij zijn blij dat er steeds meer vraag is naar het Groninger Paard. We moeten als vereniging ons blijven inzetten om samen het Groninger Paard als stukje levend erfgoed te behouden en de populatie daarvan te vergroten. Zoals Hilde Huizenga heeft geschreven: “Niet vergeten te fokken, een tekort aan Groningers dreigt”.
Daarom waren we blij dat er gestart kon worden met een grote groep, negen in totaal, merrieveulens.  Op kop geplaatst en later uitgeroepen tot Veulenkampioen, Wietske J. geboren 9 maart, v. Maistro Polo, m.v Lancelot, f.e. H. Schuurmans. Dit veulen staat goed in het type met een ruime beweging en een mooie zelfhouding. Vervolgens gevolgd door haar halfzusjes Mexxelien (v. Maistro Polo) f.e. W. A. Brinkman en H. T. E. Bruins en Mabel (v. Maistro Polo) f.e. S. F. v.d. Werf. Een vierde positie was er voor het rastypische veulen Farzanah, (v. Eros)  f.e. H.F. Cnossen, gevolgd door Mindy v. Vredenheim (v. Macho Polo) f.e. W. A. Brinkman en H. T. E. Bruins, een wat jeugdig aandoend veulen met voldoende kwaliteit en Eberlina (v. Oscar) f.e. A. A. J. v.d. Burg. Deze haalden allen een 1e premie. Vervolgens geplaatst met een 2e premie, Daisybell B (v. Obelisk), f.e. A. R. Brinkman-Frieling, Noblesse (v. Lauriner) f.e. H. H. Averink en Nicopine (v. Meindert) f.e. J. G. M. Pronk. Deze drie veulens zouden nog wat meer ontwikkeling en uitdrukking mogen hebben.

Texelien (v. Test) van Wilma Brinkman en Eric Bruins, prolongeert titel Nationaal Kampioen

De merrie Doortje (v. Elgar) van Tienco de Jager uit Paterswolde staat best in het type.

Super Smilla voor bloedspreiding. (v. Ervin x Lordano)

Met de kampioenen op de foto.

Wietske J. (v. Maistro Polo) van Harmen Schuurmans Veulenkampioen

Er waren dit jaar weinig hengstveulens geboren. Daardoor bij de hengstveulens slechts twee inzendingen. Het veulen  Eelco v.d. Pasop (v. Elbo m.v. Extase) f.e. Hiemstra en v.d. Veen was ook op de regionale keuring het beste hengstveulen. Daarmee moet gezegd worden dat ook Riant, een goed bewegend aansprekend veulen is, dat nog niet eerder getoond was omdat nu pas twee maand oud is, geb. 16 juni, v. Rieu, m.v. Eros, f.e. S. Apperlo. In de strijd om het veulenkampioenschap leek Eelco wat meer interesse te hebben in zijn omgeving, wat overigens niet vreemd is voor een hengstveulen.

Doortje v. Elgar, is sterk ontwikkeld en heeft goede bewegingen en het beste type van de dag. eig. T.A. de Jager. Daarna geplaatst Faridah (v. Meinart) eig. M. Kamies en  Famboline (v. Fambo) eig. J.H. Kouer en M. van Loenen. Deze drie kwalitatief goede merries behaalden het ster predicaat.

Stamboekmerries 4 t/m 7 jaar. Als 1e geplaatst Amelie (v. Meinart) eig. W.H.M. Deelen. Met name door de ruime en makkelijke manier van bewegen wist Amelie de kopplaats voor zich op te eisen, 2e Nobelle (v. Landos) f.e. H.H. Averink, een merrie die goed in het type staat, 3e Super Smilla (v. Ervin) eig. J.J. Warringa. Deze drie merries kregen allen een 1e premie en behaalden hierdoor ook het predicaat ster.

Stamboekmerries 8 jaar en ouder. Geplaatst met een 1e premie Lady Lobke (v. Gerlinus) eig. F. v. Huis en Elexis (v. Elixier) eig. K. Zwart. Deze al eerder getoonde merries behaalden definitief het predicaat ster. Met een 2e premie geplaatst Dorothea van de Doth (v. Gerlinus), die voor het ster predicaat net te weinig stap liet zien en te weinig aansluiting vindt in het Groninger type.

Van de vier stermerries Froucke, eig. L. Agricola, Indira van de  Klompenmaker (v. Orbaldo II), eig. W. A. Brinkman en H. T. E. Bruins, Dinthe (v. Extase) eig. E. Baar-Hesling en Maxima (v. Bascal) eig. R. Kamps., kwam alleen de merrie Dinthe in aanmerking voor het predicaat model. Zij staat goed in het type , beweegt met kracht vanuit het achterbeen en heeft een mooi en goed totaal beeld van presenteren.

Vervolgens werden er drie modelmerries gepresenteerd. Mara (v. Eboniet), f.e. C. Spanjer, Festina v. Lancelot) eig. H. Schuurmans en Texelien (v. Test) eig. W.A. Brinkman en H.T.E. Bruins. Drie goed bewaarde en correcte modelmerries, verschillend in leeftijd en in verschillende periodes model geworden. Omdat plaatsing geen recht zou doen aan de kwaliteit van deze merries werden zij in catalogus volgorde opgesteld. Texelien werd uitgenodigd voor het dagkampioenschap. Zij wist dit later op de dag ook voor zich op te eisen met name door haar constante en sterke manier van optreden tijdens het strijden om het kampioenschap. Het keuren aan de hand werd afgesloten met de ruin Maurits (v. Mats) eig. Z. Jansen-Blaauw.  Hij kreeg een 1e premie en werd daarmee definitief ster.

Het laatste onderdeel van de dag was de zadelrubriek met daarin vijf combinaties. De ruin Maurits werd op kop geplaatst, deze ruin was sterk bewegend en liet een harmonieus beeld zien. De merrie Froucke werd tweede en werd mooi constant en goed gesloten gereden.

Voor volgend jaar hoopt de organisatie op veel veulens en vooral ook veel geïnteresseerden zodat het Groninger paard haar de toekomst veilig kan stellen.

Het Groninger Paard, Ras van het jaar 2018 Stichting Zeldzame Huisdierrassen!