Merriehoudersoverleg

Beste leden, eigenaren van een Groninger merrie en andere belangstellenden,

Accommodatie: PMO Manege (Paard, Mens en Onderwijs) (LET OP LOCATIE IS GEWIJZIGD,)
Adres: Onderduikersweg 2A, 8346 KO De Bult Steenwijk
Datum: 9 februari 2019

Het tijdschema is als volgt:

09.00 uur – 09.30 uur    inloop/ koffie

09.30 uur – 10.30 uur    presentatie door Harm Beekhuis

10.30 uur – 11.00 uur    gelegenheid om onderling ervaring en/ of kennis uit te wisselen

11.00 uur                         start van de hengstenkeuring

Centrale vraag zal zijn: “Waar loop je in de praktijk als merriehouder tegenaan om een veulen te fokken?”

Om de populatie van het Groninger paard te vergroten hebben wij als bestuur nagedacht op welke wijze wij invloed kunnen uitoefenen op het aantal fokproducten en de kwaliteit daarvan. Tijdens dit overleg wordt door Harm Beekhuis in samenspraak met Paul de Vries (dierenarts en auteur van o.a. het boek “Paardenfokkerij”, dekken, dracht, geboorte & het veulen) een presentatie gegeven over het fokken van veulens. Na de presentatie krijgen jullie de gelegenheid om met elkaar ervaringen en/ of kennis uit te wisselen.

Aansluitend op het Merriehoudersoverleg zal de hengstenkeuring plaatsvinden. Naast de jonge hengsten die voor de eerste keer worden gekeurd worden ook de hengsten getoond die in de voorgaande jaren zijn goedgekeurd als stamboekhengst. Om te komen tot bloedspreiding in de merrie lijnen is de jonge kampioenshengst ERWIN D van de keuring in Timmel, Duitsland, uitgenodigd om zich op de hengstenkeuring te presenteren. Ook zullen ruinen uitgenodigd worden die in het verleden als hengst goedgekeurd zijn en waar nog diepvries sperma van is. Dit is de uitgelezen kans voor de merriehouder om de getoonde hengsten te beoordelen en een keuze te maken. Het bestuur rekent op een grote opkomst van merriehouders en andere belangstellenden.

Voor de aanwezigen zal het boek van Paul de Vries “Paardenfokkerij” tegen gereduceerde prijs worden aangeboden. Daarnaast ontvangen de deelnemers aan het overleg gratis het programmaboekje van de hengstenkeuring als naslagwerk.

U wordt verzocht, i.v.m. catering zich aan te melden via info@hetgroningerpaard.nl

Anita van Huis | secretaris