Eros Kampioen Hengsten 2019!

Zaterdag 9 februari 2019 was de jaarlijkse hengstenkeuring van de Vereniging Het Groninger Paard in de PMO-manege aan de Onderduikersweg 2a in De Bult (Steenwijk). Er werden diverse hengsten ter keuring aangeboden, waarvan twee nieuw te keuren hengsten.

We kijken terug op een geslaagde hengstenkeuring. Het publiek verzamelde zich al vroeg in de manege om het merriehoudersoverleg bij te wonen en vervolgens getuige te zijn van  het meten, lineair scoren en de straatbeoordeling van twee voor het eerst aangeboden hengsten. Beide hengsten, Elius en Elvis van Terschelling wisten de jury niet te overtuigen en zijn niet aangewezen voor verdere veterinaire onderzoeken. Gedurende de dag liet het merendeel van de al eerder goedgekeurde Groninger dekhengsten zich zien in de keuringsring. De vorig jaar goedgekeurde hengst Boudewijn liet een klinkende dressuurproef zien met amazone Linda van de Kooi-Reitsma. De meeste andere hengsten gaven in de middag demonstraties, onder het zadel, zonder zadel en aangespannen. Als kampioen Hengsten 2019 werd door de jury aangewezen de hengst Eros (Eendracht x Bazalt) eigendom van mw. H.E.A. Huizenga uit Maarn. Het aanwezige publiek gaf de hengst Maistro Polo van de Pasop (Macho Polo x Extase) van de eigenaar J.C.M. Termeer uit Cromvoirt de meeste stemmen en hij werd daarmee publiekskampioen.

Tijdens deze dag bereikte ons het vreselijke bericht dat de 20-jarige goedgekeurde premie hengst, Mats (ex Gradus), (Gerlinus x Banier), fokker en eigenaar F. de Bruijn uit Wenum-Wiesel tijdens het vervoer naar de hengstenkeuring in Steenwijk is overleden. Mats zou met zijn twintig jaar in rubriek oudere hengsten worden getoond. Tevens zou Mats met Elena Fennema een dressuurproef rijden. Het bestuur van de Vereniging Het Groninger Paard wenst Frans en Mieke de Bruijn alle sterkte toe met dit verlies.

De bij de dagkampioen en de publiekskampioen behorende versierselen werden omgehangen. Eros mocht daardoor naar huis met een kampioenslint en een mooie, Groninger groene deken. Het bestuur feliciteert de eigenaren met de behaalde resultaten!