Nationale Keuring 2019

Zaterdag 31 augustus 2019 werd als afsluiting van het keuringsseizoen de nationale keuring gehouden bij de HJC manege in Tolbert. Gejureerd is er door de heren L. Linders en B.Pleyter, zij zijn de dag gestart op een mooi aangekleed en goed verzorgd terrein met de rubriek merrieveulens. Er werden drie veulens gekeurd, die nog niet eerder op een regionale keuring verschenen waren. Op kop geplaatst Marjolijn, geb. 9 juni, v. Maistro Polo v.d Pasop, m.v. Herbert, f.e. J.C. v.d. Vlugt. Marjolijn is een aansprekend en goed in het type staand veulen met een correcte en sterke beweging, 2e Boekhorst Bonita, geb. 14 mei, v. Boudewijn, m.v. Onno S, f.e. G.A. Smit. Bonita is een wat licht veulen die zich wat vast houdt in de stap, heeft een fijne draf met een mooie zelfhouding. 3e Oringo, geb. 9 juli, v. Meindert, m.v. Balto, f.e. M.Merks-Beemsterboer. Oringo heeft een wat steile hals opzet met iets de neiging naar een onderhals en zou nog wat losser en krachtiger mogen bewegen. Alle veulens kregen een 1e premie. Hierna de hengstveulens, eveneens drie, waarvan er twee nog niet eerder op een regionale keuring waren verschenen. Op kop geplaatst Ewout v.d. Pasop, geb. 18 april, v. Elgar, m.v. Extase, f.e. Comb. Hiemstra/v.d. Veen. Ewout is al eens eerder op de keuring geweest en toegelicht in een eerder verslag. 2e Elitair, geb. 5 mei, v. Elgar, m.v. Solitair, f.e. A.C. de Haas. Elitair zou iets meer in het type mogen staan maar waardeert zich goed op in beweging. Deze beide veulens kregen een 1e premie. 3e Boekhorst Bravisimo, geb. 11 mei, v. Boudewijn, m.v. Osmium, f.e. G.A.Smit. Bravisimo is een hoogbenig rijtypisch veulen die in de totaliteit de aansluiting mist met het Groninger paard. Hij kreeg een 2e premie. Het veulenkampioenschap werd behaald door het hengstveulen Ewout v.d Pasop, het merrieveulen Marjolijn was zeer zeker een goede concurrente, maar moest het mede door het verschil in leeftijd toch afleggen tegen Ewout v.d Pasop. Omdat alle deelnemers die hierna volgen al eens in een eerder door mij gemaakt verslag genoemd zijn, beperk ik mij tot een korte toelichting. De driejarige merrie Frieda, v. Fambo, m.v. Eros, f.e. S.F. v.d. Werf, werd definitief ster verklaard. Zij werd in een mooie keuringsconditie gepresenteerd.  De vijfjarige merrie Maaike R v. Formerum, v. Elgar, m.v. Bascal, werd eveneens ster verklaard. Paard waardeert zich op in beweging. De 10 jarige merrie Jeltje, v. Luctor v.Zeelandia(v. Onno S.) , m.v. Gerlinus, f.e. H.W.P. Nieuwenhuis Bos- en Groenbeheer werd definitief model verklaard. Hierna twee stermerries, 1e geplaatst en definitief model verklaard Annemay, geb. 2013, v. Ernst, m.v. Onno S, f.e. J.R. Hoeve, paard met veel houding en uitstraling. 2e Jasmijn, geb. 2012, v. Batavier, m.v. Tell, eig. H. Dieters en F. Sipma. Jasmijn liet het in de beweging wat af weten om definitief model te kunnen worden. Beide merries kregen een 1e premie.  Vervolgens werden er twee in goede conditie en goed ogende en bewegende model merries gepresenteerd, t.w. Baukje, geb. 2007, v. Eros, m.v. N.N., eig. S. Apperlo en Brigitta, geb. 2006, v. Extase, m.v. Biret, f.e. Comb. Hiemstra/v.d. Veen. Uitgenodigd om deel te nemen aan het dag kampioenschap werd Baukje. Er werden twee ruinen gepresenteerd die beiden een eerste premie kregen en  definitief ster werden. Als 1e geplaatst, de goed bewegende Lanzo vR. (ex Lanzo B.), geb. 2014, v. Landos af Hvarre, m.v. Onno S, eig. J. van Rensen. 2e geplaatst, de goed gebouwde maar wat kort stappende, Leander, geb. 2015, v. Landos af Hvarre, m.v. Herbert, eig. G.C. Schotman. Hierna kwam in de ring de merrie Aurelia v. Herbert, eig. J.C. v.d. Vlugt met haar merrie veulen Marjolijn en haar zoon Leander en werd gehuldigd vanwege het feit dat zij preferent geworden is. De strijd om het dag kampioenschap was, gezien de kwaliteit van de deelnemers, voor de jury niet een éénvoudige klus. Uiteindelijk ging het kampioenschap naar de merrie Jeltje, f.e. H.W.P. Nieuwenhuis Bos- en Groenbeheer. Zij liet zowel in het exterieur, als in de beweging als in de presentatie het meest complete beeld zien van het Groninger paard.

Ewout van de Pasop (v. Elgar) Veulenkampioen 2019 foto: Claudia Dermois.

Jeltje (v. Luctor van Zeelandia) combineert type en beweging met als resultaat Nationaal Kampioen 2019. Foto: Claudia Dermois.

Voor aanvang van de zadelrubriek liet de hengst Meindert zich zien in een kür op muziek.

In de zadelrubriek zeven deelneemsters waarvan de presentatie van de als eerste en tweede geplaatste deelneemsters dicht bij elkaar lagen. De winnaar van deze rubriek werd Annemay, v. Ernst gereden door de eigenaresse Marjan Hoeve  gevolgd door Lanzo vR, Elvis fan Sleat, Froucke, Baukje, Maaike R v. Formerum en Leendert v. Oldambt.  De dag werd afgesloten met het afleggen van een bruikbaarheidsproef door Froucke gereden door Dyan Rypkema. Zij lieten een correcte proef zien en kregen hiervoor 197 punten.