Maistro Polo winnaar hengstenkeuring Groninger paard

Maistro Polo, (Macho Polo x Extase) Kampioen Hengsten en Publiekskampioen Hengsten 2020.

Afgelopen zaterdag vond de jaarlijkse hengstenkeuring van het type Groninger paard plaats. Dit keer in Tolbert. Winnaar 2020 werd de zesjarige hengst Maistro Polo. Verheugend was verder dat er twee jonge, driejarige hengsten werden aangewezen: Maximus en Epke. Het huidige hengstenbestand is te krap. Inteelt dreigt. Als deze twee hengsten gezond genoeg blijken om als dekhengst te worden ingezet, kan de Vereniging het Groninger Paard verder werken aan het vergroten van een kwaliteitsvolle populatie.

Het type Groninger paard is inmiddels in heel Europa vrijwel verdwenen. Voor de landbouw zijn ze niet meer nodig en sterke draf en uithoudingsvermogen zijn niet meer van belang voor het vervoer. Paarden worden daarom gefokt voor de sport. Ze moeten slank zijn en voorzien van temperament.

Zo niet de Groninger. De Vereniging Groninger Paard ijvert er juist voor het oude type Groninger Paard te behouden. Niet alleen voor wat betreft hun sterke en wat zware voorkomen, er wordt ook ingezet op een kalm, vriendelijk en werklustig karakter. Veelzijdige paarden die voor je willen werken zowel onder het zadel als voor een kar. Omdat er inmiddels zo weinig zijn, worden de hengsten streng gekeurd en van de fokmerries worden de kwaliteiten én de gebreken geregistreerd. Zodat je kunt fokken op gezonde, sterke paarden voor een levensvatbare populatie Groningers. Ook in de toekomst.

Dat niet iedereen het volhoudt met een temperamentvol paard, blijkt uit de enorme vraag naar het Groninger type. De vereniging zoekt dan ook naarstig naar merriehouders die bereid zijn een Groninger te fokken. Ondertussen wordt verder gewerkt aan het vinden van hengsten, waarvoor ook in het buitenland wordt gezocht.

Aangewezen hengsten:

Maximus van Vredenheim ( 2017). W. A. Brinkman & H.T. E. Bruins, Grolloo
Epke (2017). R. Terpstra, Hoorn (Terschelling)


Beschikbare stamboekhengsten
Borre (2011). F. de Bruijn, Wenum Wiesel
Boudewijn  (2015). G.A. Smit, Noordwijkerhout
Elgar ( 2009). H.F. Cnossen, Sint Nicolaasga
Eros (2000). H.E.A. Huizenga, Maarn
Fambo (1992), M.E. Vonk, Rotterdam
Herbert (1997). K. Zwart, Nieuw Buinen
Landos (1997). J. van Rensen, Veendam.
Maistro Polo (2014). J.C.M. Termeer, Cromvoirt
Meindert (2013). Eigenaar M. Merks-Beemsterboer, Naarden
Rieu ( 2000). Eigenaar G.W. Huiskes, Tollebeek

Maximus van Vredenheim (Macho Polo x Test)

 

 

 

Epke van Terschelling (Elgar x Bascal).

Epke van Terschelling met voorbrenger en eigenaar Nienke Terpstra.

Wilma Brinkman, trots!