In Memoriam: Feiko voorlopige Premiehengst

In Memoriam: Feiko voorlopige Premiehengst

Door Jacko Woutersen

Op maandag 21 juni hebben we vrij plotseling afscheid moeten nemen van onze grote Groninger vriend Feiko. 

Eind september vorig jaar heb ik Feiko als 9-jarige overgenomen van Otto Verlaan die hem twee jaar eerder heeft laten ruinen. Hij is dus 7 jaar hengst geweest. Wij weten niet veel van deze periode maar de verhalen en filmpjes geven wel een beeld: Het was een flamboyante hengst, met alles wat daarbij hoort. 

Bij ons was hij nog altijd knap, maar verder alleen lief en ontzettend braaf. Hij genoot van alle menselijke aandacht en deed gehoorzaam wat je van hem vroeg. Je kon er iedereen op zetten. Hij was groot maar wel heel voorzichtig. Verschillende kinderen hebben met Feiko voor het eerst met dubbele lijnen gelongeerd.

Dit voorjaar kwam hij prachtig uit zijn dikke, donkerbruine wintervacht. Strak in het pak en schitterend oplopend van zijn vrijwel zwarte benen naar goudbruin met appeltjes op zijn flanken. Feiko werd niet alleen conditioneel steeds sterker. Ook zijn zelfvertrouwen groeide. Zelfs de grote vrachtwagens op het industrieterrein waren wel te accepteren terwijl dat in zijn ogen eerst een soort roofdieren waren geweest. Het leukst vond hij een buitenritje onder het zadel of een onderlinge wedstrijd maar ook de rijbak slepen of de kar trekken werd met gespitste oren ontvangen.

De laatste paar weken werd duidelijk dat er iets mis was. Hij viel een beetje terug en was snel moe. Eerst wijt je dat nog aan de rui en het warme weer. Elk paard heeft wel eens een mindere dag. Maar het zette door. Ik heb toen een afspraak ingepland om bloed- en mestonderzoek te laten doen. Hij werd mager, de bespiering verdween. Rechtuit deed hij nog blij een galopje maar lengtebuiging en ondertreden, dat ging gewoon niet meer. Hij werd ook steeds flegmatieker. Zaterdag ging hij ineens zo snel achteruit dat ik er spoed van heb gemaakt. Op de echo bleek dat zijn buikholte bijna volledig gevuld was met tumoren. Wat was dat een enorme klap… Op dubbele pijnstilling mocht hij gelukkig wel weer mee naar huis waar hij de hele zondag, tevreden, met iedereen heeft staan kroelen. De volgende morgen hebben we hem in alle vroegte weggebracht. Ik ben er tot het laatst toe bijgebleven.

Wat een superfijn en betrouwbaar paard. Onbegrijpelijk dat hij zo ziek is geweest en tegelijkertijd zo sterk en loyaal. 

Feiko is 10 jaar oud geworden. 

Jacko Woutersen

Bijrijders: Marleen en Annafleur van Vendeloo, Isabella de Klerk
Instructeur: Koos van de Vooren