Verslag Keuring Zuid

Verslag Keuring Zuid

Afgelopen zaterdag 10 juli was het tijd voor Regio Zuid! Deze keer op de VDP Stables in Wouwse Plantage, waarbij we fam. van der Poel willen bedanken voor de gastvrijheid. Er kwam weer een veelzijdige groep Groningers aan bod en we mochten een leerzame clinic van Paardrijden Vanaf de Grond bijwonen. We willen nogmaals graag onze sponsor VitalBix, alle vrijwilligers en met name de geweldige organisator Femke Maurits heel erg bedanken voor het mede mogelijk maken van deze mooie dag. Dorien Schaap heeft wederom prachtige foto’s gemaakt.

Hieronder een deel van het keuringsverslag van Arie de Jong.

Zaterdag 10 juli was de regio Zuid aan de beurt voor het organiseren van de regionale keuring. . Keurig verzorgde keuring met een hartelijke ontvangst. De beoordeling van de paarden is gedaan door M. Bloemendal en ondergetekende.

Allereerst de merrieveulens. F.F. Felah, geb. 18 april, v. Feiko, m.v. Meinart, fok./eig. M. Kamies. Felah is een correct gebouwd veulen maar zou wat losser en meer door het lichaam mogen bewegen, met name in de stap. Zij behaalde een 2e premie.

Bij de hengstveulens Meander, geb. 7 mei, v. Meindert, m.v. Erik-T, fok./eig. E.G.G. Kanters. Meander staat voldoende tot goed in het type. In beweging met een mooie opwaartse druk en een ruime draf. Meander behaalde een 1e premie en werd tevens aangewezen als veulenkampioen.

Er was één 1-jarige merrie, Fenna L.R.v.Stal de Toekomst, v. Boudewijn, m.v. Eros, fok./eig. R.G.H.J. v. Raak. Fenna staat voldoende in het type en is een aansprekend paard. Zij zette zeker voor een jaarling een nette en gehoorzame presentatie neer met mooie, correcte beweging.

Bij de 3 jarige merries werd Maria v. Klein Klooster, v. Landos af Hvarre, m.v. Herbert, eig. A. Bassa getoond. Maria mag nog wat meer uitzwaren. Is iets lang in het middenstuk. Maria weet zich in beweging enorm op te waarderen met vooral een ruime krachtig ogende draf. Zij behaalde een 1e premie.

Bij de stamboekmerries 4 t/m 7 jaar werden 3 merries gepresenteerd die alle 3 een 1e premie behaalden. Als 1e geplaatst Fambine, geb. 2016, v. Fambo, m.v. Gerlinus, eig. M.E. Vonk. Fambine is een mooie aansprekende merrie met constante en sterke manier van bewegen. Als 2e geplaatst Dahlia, geb. 2017, v.Elgar, m.v. Eboniet, eig. F.C.G. Maurits-v.d Boom. Dahlia staat voldoende tot goed in het type, met een kleine bemerking op de stand van het re.voorbeen. Stapt en draaft voldoende. Als 3e geplaatst Fleur, geb. 2017, v. Lauriner, m.v. Meinhold, eig. C.P. de Visser. Fleur staat voldoende in het type. Toonde nogal wat spanning in de presentatie, wat de beweging niet altijd ten goede kwam.

Er was één merrie in de rubriek 8-jarige merries e.o., Famka, geb.2012, v. Erik-T, m.v. Otto, eig. E.G.G.Kanters. Famka is een correct gebouwde aansprekende merrie, die voldoende tot goed in het type staat. Zij behaalde een 1e premie.

Bij de modelmerries werd gepresenteerd Faridah, geb. 2015, v. Meinart, m.v. Farao, eig. M. Kamies. Faridah is een modelmerrie zoals je ze graag wil zien, in alles correct met een fijne gehoorzame presentatie.

Enige stamboekruin Egbert, geb. 2005, v. Eros, m.n. N.N., eig. I.M. Mos-Bolier. Egbert staat voldoende in het type. Zou in beweging wat meer mogen overtuigen, zeker vanuit het achterbeen. Egbert behaalde een 2e premie.

Egbert deed tevens mee aan de zadelrubriek, liet hierin zien een fijn gebruikspaard te zijn wat zeker door de eigenaresse en berijdster gewaardeerd werd. Dit laatste is in mijn beleving het belangrijkste van het hebben en gebruiken van een paard.

De keuring werd afgesloten met het aanwijzen van de dagkampioen. Hiervoor werden uitgenodigd Famka (8 jr. en ouder), Fambine (4 t/m 7 jr.), Maria v. Klein Klooster (3 jr.) en Faridah (modelmerrie). Aangewezen als dagkampioen werd Faridah omdat zij ook in deze ronde liet zien fijn en met grote regelmaat te kunnen bewegen en daarbij in het type aan blijft spreken.

A.de Jong (inspecteur)