Hoofdrol voor Meiroos tijdens keuring op Terschelling

Hoofdrol voor Meiroos tijdens keuring op Terschelling

Op maandag 9 augustus 2021 vond op Terschelling de Fokdag van het KFPS (Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek) en HGP (Het Groninger Paard) plaats. De keuring werd georganiseerd door paardenhoudersvereniging ‘et Hossefolk’ op het terrein van de familie Wierstra-Zorgdrager te Hoorn. Tijdens het middagprogramma waren de Groningers aan de beurt. Helaas kwam de regen soms met bakken uit de lucht. Dat deed geen recht aan deze kwalitatief goede keuring met maar liefst acht deelnemers. Een flinke groei ten opzichte van de laatst gehouden keuring in 2019, toen er drie Groningers in de baan kwamen. Er zijn wederom prachtige foto’s gemaakt door Anne Wies Schaap.

Veulens

In de eerste rubriek kwam het merrieveulen Rosinante (v. Elius x Eboniet) voor de jury, die bestond uit Sjoertje Hakvoort-Weerstand en Bernard Pleyter. Ze is gefokt door en in eigendom van C.W. Schaap uit Baaiduinen Terschelling. Rosinante is een heel mooi en sterk gebouwd veulen en behaalde dan ook vlot een 1e premie.

Daarna kwamen er vijf hengstveulens in de ruim opgezette keuringsbaan, waarvan twee van de vorig jaar goedgekeurde hengst Epke (Elgar x Bascal). Zijn eerste nakomelingen, Elton John van Stal Terpstra (mv Droomwals) en Elliot van Stal Terpstra (mv. Onno S) gaven een mooi visitekaartje af door op de 1e en 2e plaats in deze rubriek te eindigen. Een van de voorbrengsters kreeg helaas een klap van een andere merrie, we wensen haar veel beterschap. Op plaats 3 kwam Ecuador (v. Eckstein’s Eminenz x Ernst). Een fraai gemodelleerd veulen dat in draf iets meer tot dragen zou mogen komen.
Op de vierde en vijfde plaats kwamen nakomelingen van de hengst Lauriner, beiden gefokt door C.W. Schaap. Twee aansprekende veulens die in beweging hun meerdere moesten erkennen in de boven hen geplaatste veulens. Alle vijf hengstveulens ontvingen een eerste premie.

3 jaar en oudere merries

In de rubriek 3 jaar en oudere merries namen de 3-jarige Nova (Meindert x Bascal) en de 6-jarige Izara (Elgar x Alderik) het tegen elkaar op. De strijd werd in het voordeel van Nova beslist. De vosmerrie, gefokt door en in eigendom van R. Terpstra, was de duidelijk de beste in beweging. Izara van fokker en eigenaar C.W. Schaap scoorde mooie punten voor haar type en beenwerk. En presenteerde zich ruim voldoende in stap en draf. Beide merries kregen een 1e premie.

Huldiging

Het programma werd vervolgd met de huldiging van de merrie Meiroos (v. Eboniet) voor het behalen van haar Preferentschap. Sjoertje Hakvoort-Weerstand roemde de merrie om de vele goede nakomelingen die ze gebracht. Alsof ze het Preferentschap van haar moeder wilde vieren, presenteerde haar merrieveulen Rosinante (v. Elius) zich in de strijd om het kampioenschap nog mooier en sterker dan eerder op de middag. De kampioenstitel kon haar dan ook niet meer ontgaan. En zo eiste moeder Meiroos met haar nafok een hoofdrol op tijdens deze keuring op Terschelling.

De titel reserve kampioen ging naar Nova (v. Meindert) die er in beweging ook geen genoeg van kon krijgen.

Door Bernhard Pleijter