Geslaagde en veelbelovende Groninger Paard Hengstenkeuring 2022

Geslaagde en veelbelovende Groninger Paard Hengstenkeuring 2022

Afgelopen zaterdag 19 februari vond de 40ste hengstenkeuring van het Groninger Paard plaats in Tolbert. Het was een succesvolle dag voor het stamboek, met twaalf aanwezige hengsten uit verschillende rubrieken en maar liefst vier nieuw gekeurde hengsten, die allen zijn aangewezen voor veterinair onderzoek. Hieronder de belangrijkste uitslagen met de bevindingen van juryleden Bernard Pleyter, Marije Bloemendal en Arie de Jong.

Nieuw gekeurde hengsten

Onder de nieuw te keuren hengsten is daar als eerste Boekhorst Bravisimo ( v. Boudewijn, m.v. Osmium), gefokt door en in eigendom van G.A. Smit.  Boekhorst Bravisimo werd in een mooie keuringsconditie voorgesteld. Het type werd wat licht maar voldoende bevonden.

Ook Lennert v. Zathe Catharina (v. Lenard, m.v. Ede), gefokt door en in eigendom van M.H. de Harder werd voorlopig goedgekeurd. De jury vond Lennert voldoende tot goed in het type staan en waardeerde zijn beweging met vooral een mooie goed door het lichaam bewegende stap.

Hetzelfde geldt voor Löwenkönig (v. Löwenherz, m.v. Indygo, f. G.Lichthorn) in eigendom van J.Zwarteveen. De jury vond Löwenkönig in een mooie keuringsconditie en in zijn totaliteit een harmonieus gebouwd en fijn bewegend paard.

Laatste aangewezen hengst is Renze (v. Rieu, m.v. Emko van Boukemaheerd), gefokt door en in eigendom van A.D. Omta. De jury vond Renze goed in het Groninger type staan en met name daarin aansprekend.

Recent goedgekeurde hengsten

De reeds goedgekeurde hengsten Rio  (v. Rieu, m.v. Eros) van M.H. de Harder en Maximus van Vredenheim (v. Macho Polo, m.v. Test)  van W.A. Brinkman lieten zich ook beide mooi zien, waarbij Rio zich in beweging met een mooie houding en een goede balans toonde en Maximus mooi uitgegroeid en in een mooie keuringsconditie werd getoond.

Ook werd door Maximus de bruikbaarheidsproef dressuur succesvol afgelegd met 220 punten, waarbij vooral de gehoorzaamheid, braafheid en galop hoge punten scoorde. Rio zal zijn bruikbaarheidsproef later dit jaar afleggen.

Goedgekeurde stamboekhengsten

Bij de goedgekeurde stamboekhengsten kwamen Epke (v. Elgar, m.v. Bascal) van R.Terpstra, Boudewijn (v. Borre, m.v. Hanno) van G.A. Smit en Elgar (v. Eros, m.v. Landos af Hvarre) van H.F.Cnossen aan bod. Allen in goede conditie en nog steeds beschikkend over goede en correcte bewegingen. Met trots zijn dan ook de deklicenties afgegeven voor het komende jaar. Door omstandigheden was stamboekhengst Meindert (v. Meinhold, m.v. Parcival) afwezig.

Verwante stamboeken

Ook hengsten van verwante stamboeken waren welkom op de Hengstenkeuring. In deze rubriek werden de hengsten Lauriner Angeldhengst (v. Laurin, m.v. Erlwein) van H.F. Cnossen, Oscar (v. Orbaldo II, m.v. Gerlinus) van M.M.E. v.d. Burg en Leffe (v. Lenard, m.v. Onno s) van J.Zwarteveen getoond.

Dagkampioenen

De hengsten Epke en Maximus waren beide geselecteerd voor de kampioensronde. Met een zeer klein verschil werd door de jury de hengst Epke, eig. R.Terpstra aangewezen tot Dagkampioen. Het publiek koos echter voor de hengst Maximus van W. Brinkman. Met linten, bloemen en felicitaties voor de eigenaren werden deze beide kampioenen dus alsnog feestelijk gehuldigd.