Keuringsverslag Regionale keuring Terschelling

Keuringsverslag Regionale keuring Terschelling

Op maandag 8 augustus organiseerde paardenhoudersvereniging ‘et Hossefolk’ de Fokdag voor het KFPS en Het Groninger Paard op Terschelling. In tegenstelling tot voorgaande edities mochten ditmaal de Groningers in de ochtend aftrappen. Onder prachtige (weers)omstandigheden werden de paarden beoordeeld door de jurycommissie, die bestond uit S. Hakvoort-Weerstand (vervangend inspecteur) en M. Bloemendal. Ondanks de behoorlijk lage opkomst betreft deelname was de kwaliteit van de paarden meer dan de moeite waard om naar Terschelling af te reizen, toch hopen we volgend jaar weer een groter aantal paarden in de ring te zien!

Veulens

Als eerst werden er twee merrieveulens gepresenteerd. Het veulen Eling (Epke x Bascal) van M.M.V. de Bruin-Kuipers ontving een ruime eerste premie en werd op kop geplaatst. Eling is een jong veulen dat correct gebouwd is en goed in het gewenste type staat. Haar stap is iets op de voorhand maar in draf gaat ze mooi opwaarts. Het merrieveulen Charly (Epke x Droomwals) van R. Terpstra kreeg eveneens een eerste premie. Charly is een iets overbouwd veulen die voldoende in het Groninger type staat. Ze liet een goede draf zien waarbij ze een hele mooie houding aanneemt, de stap is wat eenvoudig. Het hengstveulen L. Pullaway (Lauriner x Elgar) van C.W. Schaap was de enige deelnemer in zijn rubriek. Dit bruine veulen is prima ontwikkeld, staat goed in het gewenste type en presenteerde zich mooi. Zijn stap is goed en de draf is voldoende ruim met veel souplesse. L. Pullaway is beloond met een eerste premie.

Stamboekmerries 4 t/m 7 jaar

In deze rubriek kwam de 7-jarige Izara (Elgar x Alderik) van C.W. Schaap in de baan. Izara is qua type een onmiskenbare vertegenwoordigster van het Groninger Paard. Ze valt op door haar goede, regelmatige en ruime stap en beschikt tevens over een soepele draf, wel is ze wat week gekoot. Izara ging naar huis met een eerste premie en de uitnodiging voor de Nationale keuring om het Ster predicaat te behalen.

Dagkampioenschap

De strijd om het kampioenschap werd uitgevochten tussen de twee veulens welke op kop werden geplaatst. Ze deden niet veel voor elkaar onder maar het hengstveulen L. Pullaway (Lauriner x Elgar) liet een energiekere presentatie zien en mocht de kampioenssjerp in ontvangst nemen! Het merrieveulen Eling (Epke x Bascal) is een waardig reserve kampioen.