Sabine (v. Bascal) en Alexandra v.d. Pasop (v. Rio) waardige kampioenen op feestelijke Nationale keuring 2022

Sabine (v. Bascal) en Alexandra v.d. Pasop (v. Rio) waardige kampioenen op feestelijke Nationale keuring 2022

Op zaterdag 10 september vond bij de HJC Manege in Tolbert de jaarlijkse Nationale keuring plaats, ons keuringsseizoen werd hiermee onder aanwezigheid van enthousiast publiek en hardwerkende vrijwilligers op geslaagde wijze afgesloten. Op de verschillende regionale keuringen die dit jaar plaatsvonden hebben de paarden zich geselecteerd voor een afvaardiging naar deze nationale keuring. In totaal kwamen vijfentwintig paarden in de baan welke beoordeeld werden door mevr. S. Hakvoort, mevr. M. Kalk en inspecteur dhr. A. de Jong.

Vereniging het Groninger Paard viert dit jaar haar 40 jarig bestaan, gezien dit heuglijke feit werd de keuringsdag geopend door een speciaal en gewaardeerd persoon. Mevr. Siepie de Jong, voormalig staatssecretaris, burgemeester van Leek en voorzitter van de vereniging opende de dag en blikte hierbij terug op de tijd, net na de oprichting van de vereniging toen Mevr. de Jong voorzitter was. Tot slot heerst er vooral trots voor dit prachtige ras.

Hengstveulens

De rubriek hengstveulens bestond uit vier deelnemers, die allen na hun presentatie een 1e premie toegewezen kregen. Het beste hengstveulen van de dag was de goed bewegende Ewoud (Elbo x Extase) van fokker H. Tanis, dit luxe veulen combineert een correcte bouw met een sterke presentatie. Hij werd gevolgd door Markus van Klein Klooster, gefokt door R. Kamps. Markus is een zoon van Maistro Polo van de Pasop die goed in het type staat. Vervolgens werden geplaatst Melle van de Houw (Maximus van Vredenheim x Geronimo, fok./eig.: D. van Huis) en Edin Edeson van het Bronsveld (Ede x Hojbak’s Paztinak, fok./eig.: S. van Kammen).

Merrieveulens

De groep merrieveulens werd aangevoerd door de op kop geplaatste Alexandra van de Pasop (v. Rio). Ze is gefokt door de comb. Hiemstra/van der Veen uit de merrie Brigitta (v. Extase) en is inmiddels in eigendom van I. Evenhuis. Alexandra is een grootramig veulen en presenteerde zich met veel allure en combineert dit met een goed type. Toen ze het in de kampioenskeuring op nam tegen het beste hengstveulen liet ze wederom haar kwaliteiten zien, zo sleepte ze dan ook de titel Nationaal Veulenkampioen 2022 binnen. De overige vier merrieveulens ontvingen eveneens een eerste premie en werden als volgt geplaatst: Fleur B. van Vredenheim (Maximus van Vredenheim x Fambo, fok./eig.: W.A. Brinkman), Xena Bel (Maximus van Vredenheim x Casanova Boy, fok./eig.: K. Wijnja), Brunette Dreamer (Castor II van de Catshoeve x Desperados, fok./eig.: T.F.C. Tepper-Drenth) en Maartje (Maistro Polo van de Pasop, m.v. Herbert, fok./eig.: J.C. v.d. Vlugt)

Oudere stamboekmerries

De groep vier t/m zeven jarige stamboekmerries was met acht inzendingen de grootste rubriek. Als eerste mocht zich opstellen de dagkampioen van regio Midden: Elsiena van Nieuwland (Ede x Ramires) van B. Ketelaar. Deze goed in het type staande merrie gaf een erg fijne presentatie en mocht het Modelpredicaat in ontvangst nemen. Het Modelpredicaat was er ook voor de zwarte merrie Marre’s Lasallia (Lenard x Mats) van fokker/eigenaar T.R. Zwarteveen. Als derde werd geplaatst Karenza, in eigendom van M.H. de Harder. Deze 6-jarige Elgar dochter bewoog met veel ruimte en bravoure door de baan, ze werd definitief Ster. Het Sterpredicaat werd tevens behaald door de merries Myrna van Klein Klooster (Elbo x Eros), Dahlia (Elgar x Eboniet), Elkina van Oldambt (Elgar x Emko van Boukemaheerd), Maria van Klein Klooster (Landos af Hvarre x Herbert) en tot slot Mina S (Meinart x Lancelot).

Bij de acht jaar en oudere merries wist de merrie Sabine (Bascal x Hanno) uit de fokkerij van familie De Bruijn uit Wenum Wiesel en in eigendom van H.F. Cnossen veel indruk te maken. Deze merrie benadert het ideaalbeeld op stand erg nauw en kreeg op type dan ook een negen. Haar sterke bouw wordt aangevuld met een correcte manier van bewegen. Sabine werd eerder dit seizoen al kampioen van regio Noord en kreeg ook het Modelpredicaat toegewezen.

Stermerries

In de rubriek stermerries voor graadverhoging trad de 7-jarige Rosetta (Macho Polo x Herbert) aan. Deze merrie van L.J. Biewenga-de Grijp liet een krachtige draf zien en mocht als kersverse modelmerrie de baan weer verlaten.

Modelmerries

Twee modelmerries presenteerden zich in de daarvoor bestemde rubriek te weten Faridah (Meinart x Farao) van M. Kamies en Sentana (Geronimo x Vagand) van de fam. van Huis. Deze merries hebben het hoogste predicaat op exterieur en beweging gehaald en worden derhalve niet meer geplaatst. Enkel wordt er door de jury een vertegenwoordiger gekozen voor de kopgroep om het dagkampioenschap, deze eer was aan Faridah.

Stamboekruinen

De stamboekruinen kunnen enkel het sterpredicaat verkrijgen en de enige deelnemer in deze rubriek Ewout van de Pasop (Elgar x Extase) van P. Eerhart slaagde hiervoor met vlag en wimpel. Met zijn leeftijd van drie jaar is Ewout al een heel compleet en goed ontwikkeld paard.

Erepenning St. Zeldzame Huisdierrassen

Na een aantal jaren afwezigheid werd dit jaar de erepenning van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen weer uitgereikt. Deze penning ging naar Robert en Trudy Kamps van Stal Klein Klooster uit Groningen. Zij zijn beide al jaren trouwe fokkers en deelnemers aan de keuringen en actieve promotors van het Groninger Paard op verschillende evenementen. Trudy was tevens een aantal jaren actief als secretaresse van de vereniging. De penning werd vol trots in ontvangst genomen.

Dagkampioenschap

Uit alle rubrieken werden de eerst geplaatste dieren uitgenodigd om de kopgroep te vormen voor het algemeen dagkampioenschap. Dit resulteerde is een mooie collectie paarden. Het prachtige type, gecombineerd met een constante presentatie, gaf uiteindelijk de doorslag voor de jury om de merrie Sabine (Bascal x Hanno) tot Nationaal kampioen uit te roepen.

Na de zadelrubriek waarin de op kop geplaatste combinatie Sandra v.d. Pasop (v. Macho Polo) met Alice Elema een fijne en smaakvolle manier van rijden en bewegen liet zien, kon het publiek nog genieten van een demonstratie. Sabine gereden door H.F. Cnossen en Elvis fan Sleat (v. Elgar) gereden door L. Agricola lieten een mooie show zien, zo kwam er na dit laatste programmaonderdeel een eind aan een succesvolle en gezellige keuringsdag!