Jury benoemt Rio (v. Rieu) tot kampioen op drukbezochte Hengstenkeuring 2023

Jury benoemt Rio (v. Rieu) tot kampioen op drukbezochte Hengstenkeuring 2023

Zaterdag 25 februari vond bij de HJC Manege de jaarlijkse hengstenkeuring van Vereniging het Groninger Paard plaats. Er waren negen paarden aanwezig, waarvan drie nieuw te keuren hengsten. Vele bezoekers waren naar Tolbert afgereisd om de hengstenkeuring bij te wonen. De jury bestond uit Bernard Pleyter, Marije Bloemendal en stond onder leiding van inspecteur Arie de Jong. Fotograaf Claudia Dermois heeft de dag prachtig vastgelegd, alle foto’s kunt u bekijken en bestellen via deze link. De digitale catalogus downloadt u via deze link.

De keuring startte met het meten, lineair scoren en de beoordeling van de nieuw te keuren hengsten op het harde. Vervolgens deden zij hun intrede in de binnenbaan om zich nader te presenteren. De jonge hengsten werden geprezen om hun rustige, evenwichtige karakter.

De door G. Scheepstra-Zwart gefokte hengst Larson (Landos af Hvarre x Gerlinus) liet zien ruim en met souplesse te kunnen bewegen maar kon in zijn totaliteit de jury niet overtuigen, hij ontving een tweede premie. Hierna kwam Boekhorst Barbaro Yeducado (Boudewijn x Orbaldo II) onder ogen van de jury en aanwezigen. Deze goed in het Groninger type staande hengst van fokker en eigenaar G.A. Smit presenteerde zich met veel power. Hij beschikt over een goed fundament, sterk lichaam en een krachtige motor. Boekhorst Barbaro Yeducado kreeg groen licht van de jury en werd aangewezen voor het vervolgtraject. Na het met goed resultaat afsluiten van de veterinaire onderzoeken zal hij officieel tot de stamboekhengsten behoren, een toevoeging die met het huidige hengstenbestand zeer welkom is. De vierjarige Brandewijn Pytron van B. en R. van Bergeijk uit Ferwert kwam als derde in de ring. Boudewijn tekende tevens voor het vaderschap van deze sterk gebouwde rijtypische hengst. Brandewijn Pytron werd niet aangewezen voor het vervolgonderzoek. De hengst Heraldo van Vredenheim (v. Herbert) was helaas afwezig in de rubriek nieuw te keuren hengsten, hij zal later beoordeeld worden.

De reeds goedgekeurde stamboekhengsten hebben welverdiend hun deklicentie verlengd voor dit jaar. Maximus van Vredenheim (Macho Polo x Test) van W.A. Brinkman, Rio (Rieu x Eros) van M.H. de Harder en T.A.T. Koerkamp, Boudewijn (Borre x Hanno) van G.A. Smit en Elgar (Eros x Landos af Hvarre) van H.F. Cnossen werden allen in goede conditie voorgesteld en presenteerden zich uitstekend. Het bestuur hoopt dat gedurende het aanstaande dekseizoen er weer vele fokkers gebruik gaan maken van deze kwaliteitsvolle hengsten. Rio en Maximus hadden de beste troeven in handen en mochten later nogmaals in actie komen in de kampioensronde.

Ook Maistro Polo van de Pasop (Macho Polo x Extase) was aanwezig en toonde zich in de rubriek ruinen (voormalige stamboekhengsten beschikbaar via diepvries-K.I.). Het feit dat hij nog steeds beschikbaar is voor fokkers was niet de enige reden van zijn aanwezigheid. Maistro Polo is op basis van prestaties van zijn nakomelingen definitief Premiehengst geworden, het predicaat werd met trots in ontvangst genomen. Inmiddels zijn er 22 nakomelingen van Maistro Polo geregistreerd, waarvan er 14 op de keuring kwamen en een 1e premie behaalden.

In de rubriek erkende stamboeken werd de bij het IHW goedgekeurde hengst Leffe (Lenard x Onno S) van J. Zwarteveen in een goede keuringsconditie getoond.

Tussen de keuringsrubrieken door genoot het publiek van twee mooie shows. Marrit Reusien en de hengst Maximus verreden een klinkende kür op muziek. Premiehengst Elgar en Hinke Cnossen schonken in een informatieve demonstratie aandacht aan de waarde van een goed passend zadel.

Een mooie keuringsdag werd afgesloten met de kampioensronde. De strijd om de kampioenstitel ging tussen Maximus van Vredenheim en Rio, hun prestaties lagen dicht bij elkaar. Uiteindelijk gingen beide hengsten met een kampioenstitel naar huis. Waar de jury koos voor Rio (v. Rieu) als meest complete hengst van de dag, kwam bij de stemming voor de publiekslieveling Maximus (v. Macho Polo) als winnaar uit de bus! Met linten, bloemen en felicitaties voor de eigenaren werden deze waardige kampioenen feestelijk gehuldigd.