Geslaagde en zonnige keuring in Tolbert!

Geslaagde en zonnige keuring in Tolbert!

Op zaterdag 8 juli j.l. werd de regionale keuring Noord georganiseerd in Tolbert. Ongeveer dertig paarden/veulens kwamen bij de HJC Manege bijeen om zich te tonen aan het jurycorps en vele toeschouwers. In verband met de warmte werd het programma ingekort en is de zadelrubriek niet verreden. Link naar catalogus RK Tolbert en alle foto’s van Claudia Dermois.

Veulens

De keuring begon met een groep goede veulens, tien eerste premies werden uitgereikt. Het merrieveulen Leandra SPE (Löwenkönig x Macho Polo), fok./eig. A.D. Elema-v.d. Veen liep met een correcte draf en royale bouw naar de koppositie in haar rubriek. Malou van de Houw (Maximus van Vredenheim x Fambo) deed niet veel voor haar onder en mocht zich als tweede opstellen.

Bij de hengstveulen eindigde eveneens een nakomeling van Löwenkönig op kop. Löwenprinz van Stal Muronia, gefokt door C. Rolfes is een grootramig veulen met een geweldige manier van bewegen. Hij zou iets zwaarder gebouwd mogen zijn, maar dit weerhield hem niet om uiteindelijk het veulenkampioenschap op zijn naam te schrijven. Als tweede mocht Lammert van de Pasop (Löwenkonig x Extase) van combinatie Hiemstra/v.d. Veen opstellen. Een mooi in het type staand veulen met een goede stap. Ook de Meindert-zoon Magnum van Vredenheim (mv Maistro Polo) van fokker W.A. Brinkman presenteerde zich sterk, hij nam de derde plek in.

Ruinen

De vier aanwezige ruinen waren aan elkaar gewaagd en gingen naar huis met een 1e premie en uitnodiging voor de nationale keuring om daar op te gaan voor het sterpredicaat. De meest complete ruin was die van M. Eenennaam-Renkema. Haar driejarige Luuk van de Hamsterborg (Lenard x Bascal) scoorde 74 punten. De Duits gefokte Leopard van Klein Klooster (Lino x Gregor) van M.H. de Harder mocht als tweede opstellen, gevolgd door Edian (Ede x Tammo) en Enzo (Elgar x Meinart).

Stermerries

Twee vijfjarige stermerries kwamen vervolgens in de ring om een gooi te doen naar graadverhoging. Met goed resultaat, want zowel Mabel (Maistro Polo x Eros) eig. W.J. Sassen als Wietske J (Maistro Polo x Lancelot) eig. M.H. de Harder zijn aangewezen als voorlopig modelmerrie.

Stamboekmerries

Maar liefst zeven stamboekmerries behaalde genoeg punten om in aanmerking te komen voor het sterpredicaat. De klein maar fijne merrie Iszara (Landos af Hvarre x Onno S) van J. Smaal-Meijer deed daar nog een schepje bovenop en werd aanwezen als voorlopig modelmerrie. Deze tienjarige merrie waardeert zich op in beweging, dit leverde haar later dan ook de kampioenstitel op. In dezelfde rubriek liep halfzus Lusiena van Nieuwland (Landos af Hvarre x Ramires), zij nam met 72 punten de tweede plek in. Bij de 4 t/m 7 jarige stamboekmerries gooide Mexxelien van Vredenheim (Maistro Polo x Test) van fokker en eigenaar W.A. Brinkman hoge ogen. Zij presenteerde zich sterk en mocht als eerste opstellen. Gevolgd door Marah (Macho Polo x Eros) eig. R. Groenveld en Eberlina (Oscar x Erik-T) eig. I.A. Nienhuis.