Nationale titels voor Wietske J en Leentje van de Pasop

Nationale titels voor Wietske J en Leentje van de Pasop

Op zaterdag 19 augustus reisden de deelnemers en vele toeschouwers vanuit het hele land al vroeg af naar de HJC Manege in Tolbert. Hier organiseerde Vereniging het Groninger Paard namelijk haar jaarlijkse nationale keuring. De vijfjarige merrie Wietske J (v. Maistro Polo) van M.H. de Harder uit Oudega mocht zich aan het einde van dag Nationaal kampioen noemen. Bij de veulens ging het merrieveulen Leentje van de Pasop (v. Löwenkönig) van de combinatie Hiemstra/v.d. Veen er met de hoogste eer vandoor. De organisatie kijkt terug op een geslaagde keuring waarbij er in totaal 37 paarden in de baan kwamen, deze zijn beoordeeld door S. Hakvoort, M. Kalk en inspecteur A. de Jong. Foto’s van onze fotograaf Claudia Dermois zijn hier te bekijken en bestellen. De catalogus is te downloaden via deze link.

Veulenkampioenschap 

De keuring begon met twee goedgevulde groepen veulens waarin de kwaliteit in de breedte goed was, dertien eerste premies zijn er uitgereikt. Het beste hengstveulen van de dag was de sterk gebouwde Milan B (v. Maistro Polo x Landos af Hvarre) van fokker A. Bassa. Een veulen dat goed in het type staat en fijn beweegt, aldus de jury. De goed bewegende Löwenprinz van Stal Muronia (v. Löwenkonig) werd als tweede geplaatst.

Bij de merrieveulens liep Leentje van de Pasop (v. Löwenkonig x Extase) naar de koppositie. Ze is gefokt en in eigendom van de combinatie Hiemstra/v.d. Veen. Dit nog jonge veulen presenteert zich met veel allure en souplesse en combineert dit met een goed type. Ze werd gevolgd door Briëtta (v. Boudewijn) van A.C. de Haas uit Niekerk. Dit veulen werd geroemd om haar krachtige en soepele manier van draven, waarbij het achterbeen opvallend goed gebruikt wordt. De spannende strijd om het veulenkampioenschap werd gewonnen door het merrieveulen Leentje van de Pasop.

Kwaliteit bij oudere merries en ruinen 

De rubriek driejarige merries telde slechts één deelnemer en wel de volle zus van de goedgekeurde hengst Boudewijn. Deze Franca (v. Borre x Hanno) van eigenaresse A. v.d. Brink- v. Dijk is een hele correcte merrie die in beweging nog wat kracht te kort kwam, ze ontving het sterpredicaat. In een sterke rubriek vier t/m zeven jarige merries zijn alle deelnemers tot ster verklaard. Op kop mocht zich opstellen de dagkampioen van regio zuid: Lana van Klein Klooster (v. Lanzo B x Beno) van T.A.M. van Heugten te Nederweert. Deze merrie valt op door haar mooie Groninger type en presenteerde zich erg fijn. De grootramige merrie Mexxelien van Vredenheim (v. Maistro Polo x Test) deed niet veel voor haar voorganger onder en werd tweede in haar rubriek.   

Bij de acht jaar en oudere stamboekmerries maakte de bruine merrie Iszara (v. Landos af Hvarre x Onno S) van J. Smaal-Meijer indruk. Ze werd eerder dit seizoen al kampioen van regio noord en kreeg het modelpredicaat toegewezen. Haar rubrieksgenoten Hendrieka (v. Herbert), Mette (v. Meinhold) en Twinkel (v. Erasmus) scoorden genoeg punten om het sterpredicaat in ontvangst te nemen. De aanwezige stermerries deden beide succesvol een gooi naar graadverhoging tot model. De zeer complete zwarte merrie Wietske J (v. Maistro Polo x Lancelot) van M.H. de Harder nam daarbij de koppositie in. Bij de modelmerries kwam de Meinart dochter Faridah voor de jury. Deze achtjarige merrie, in eigendom van M. Kamies uit Amsterdam, is een hele mooie en goed bewegende merrie.

In een groep van acht stamboekruinen trok Eloyd (Elgar x Farao) aan het langste eind. Deze ruin van familie van Rijthoven uit Oirschot ontving net als de overige deelnemers in zijn rubriek het sterpredicaat, voor ruinen de hoogst haalbare onderscheiding. Hij werd omschreven als een mooi gebouwd paard dat ruim beweegt en daarbij goed kan schakelen. Later liet hij zien tevens een prettig gebruikspaard te zijn. In de rubriek bestgaand rijpaard, die tien deelnemende combinaties telde, liep hij onder Isabelle van Rijthoven namelijk naar een nette tweede plaats. In deze zadelrubriek was de elfjarige Obsession SL (v. Orbaldo II) de uitschieter. Samen met zijn eigenaresse M.J. den Besten liep hij vol overtuiging naar de overwinning. De top drie werd compleet met de eerdergenoemde modelmerrie Faridah, met eigenaresse M. Kamies in het zadel. 

Algemeen Dagkampioenschap 

Uit alle rubrieken werden de eerst geplaatste dieren uitgenodigd om de kopgroep te vormen voor het algemeen dagkampioenschap. Dit resulteerde is een mooie en uniforme collectie paarden. De eindstrijd ging tussen de kersverse modelmerries Iszara (v. Landos af Hvarre) en Wietske J (v. Maistro Polo). De meest constante presentatie gaf uiteindelijk de doorslag voor de jury om de merrie Wietske J van M.H. de Harder tot Nationaal kampioen uit te roepen. 


Onderstaand de totaaluitslag van de keuring:

RubriekCat.nr. + PaardPuntenTypePredicaat
merrieveulens14. Leentje van de Pasop75,58
13. Briëtta737,5
10. Leandra SPE72,58
12. Belle72,58
11. Feebe71,57
15. Elin717,5
hengstveulens19. Milan B758,5
17. Löwenprinz van Stal Muronia74,57,5
21. Laef van ’t Heijk747,5
18. Magnum van Vredenheim737
20. Lammert van de Pasop72,58,5
16. Mesperados Menno Dreamer717,5
23. Mex Merks717
22. Mokaï Dreamer67,56,5
ruinen28. Eloyd758Ster
24. Luuk van de Hamsterborg74,58Ster
27. Edian748,5Ster
30. Obsession SL73,58Ster
26. Elgarson Max737,5Ster
29. Hannibal van de Steenhoeve72,58Ster
25. Leopard van Klein Klooster728Ster
31. Tango van de Wilhelminahoeve717,5Ster
stamboekmerries
3 jaar
32. Franca71,57Ster
stamboekmerries
4 t/m 7 jaar
33. Lana van Klein Klooster75,58Ster
(+ voorl. Model)
38. Mexxelien van Vredenheim73,58Ster
37. Nicoline737,5Ster
39. Eberlina737,5Ster
40. Fanny72,57,5Ster
36. Bonchance727,5Ster
34. Farzanah727,5Ster
afwezig 35. Nicopine
stamboekmerries
8 jaar en ouder
42. Iszara75,58Model
41. Hendrieka727,5Ster
43. Mette70,57,5Ster
bijschrijving 48. Twinkel707,5Ster
stermerries45. Wietske J76,58Model
46. Fambine758Model
afwezig 44. Mabel
modelmerries47. Faridah