Vier Groninger hengsten aangewezen op hengstenkeuring 2024

Vier Groninger hengsten aangewezen op hengstenkeuring 2024

Op zaterdag 24 februari werd het keuringsseizoen van Vereniging het Groninger Paard zoals gebruikelijk geopend met de jaarlijkse hengstenkeuring. De organisatie kijkt terug op een succesvolle dag waarbij vier jonge hengsten zijn aangewezen!

De grote hoeveelheid publiek verzamelde zich al vroeg in de HJC Manege te Tolbert om getuige te zijn van het beoordelen van de Groninger hengsten. Het jurycorps bestond uit M. Bloemendal, S. Hakvoort en inspecteur A. de Jong. Alle foto’s van de hengstenkeuring gemaakt door fotograaf Claudia Dermois bekijkt u via deze link.

Nieuw te keuren hengsten

De rubriek nieuw te keuren hengsten telde zeven deelnemers, een grote en diverse groep. Vier van deze driejarige hengsten wisten de jury te overtuigen en zijn aangewezen voor het vervolgonderzoek. De hengst Ebel van de Houw (Eckstein’s Eminenz x Gerlinus) van A. en K. Vinkers uit Tolbert was hierbij de uitblinker. Deze schimmelhengst is in zijn totaliteit een harmonieus gebouwd en fijn bewegend paard. Ook Rico (Rubus B x Orbaldo II) ontving groen licht. Deze sterkgebouwde hengst van G.S.W. te Bokkel uit Eerbeek beweegt met een goed achterbeen gebruik. De zwarte Eliot van de Steenhoeve (Elgar x Extase) van G.A. Smit te Noordwijkerhout is een aansprekende hengst in Groninger type en bouw en werd tevens aangewezen. De door G. Scheepstra-Zwart gefokte Lightning (Landos af Hvarre x Gerlinus) maakt de groep compleet en mag zich ook opmaken voor het veterinaire traject.  De hengsten Lex S van Klein Klooster (Lenard x Herbert), Boekhorst Buonavita del Re (Boudewijn x Vitens) en Ecuador (Eckstein’s Eminenz x Ernst) ontvingen een tweede premie en zijn daarmee niet aangewezen.

Stamboekhengsten

Bij de goedgekeurde stamboekhengsten kwamen Heraldo van Vredenheim (Herbert x Orbaldo II) van H.F. Cnossen, Maximus van Vredenheim (Macho Polo x Test) van W.A. Brinkman, Rio (Rieu x Eros) van M.H. de Harder en Elgar (Eros x Landos af Hvarre) van H.F. Cnossen in actie. De hengsten presenteerden zich goed en kunnen ook dit jaar weer worden ingezet voor de fokkerij. Het karakter en bruikbaarheid kwam mooi naar voren tijdens het showblok waarin Elgar en Maximus zich uitstekend lieten zien onder het zadel. De stamboekhengst Boudewijn (Borre x Hanno) bleef met medische verklaring afwezig. Ook de bruikbaarheidsproef van de vorig jaar goedgekeurde Heraldo zal later worden beoordeeld.  

Verwante hengsten

Ook hengsten van verwante stamboeken waren welkom op de hengstenkeuring. In deze rubriek werden de hengsten Leffe (Lenard x Onno S) en Major (Mylord x Valentin) van J. Zwarteveen getoond.  

Dagkampioenschap

De zevenjarige voorlopig premiehengst Maximus van Vredenheim van fokker en eigenaar W.A. Brinkman uit Grolloo was in topconditie en werd door de jury uitgeroepen tot kampioen van de dag. De kwaliteiten van de jonge hengst Ebel van de Houw werden ook door de bezoekers opgemerkt. Deze driejarige hengst van A. en K. Vinkers ontving de meeste stemmen uit het publiek en werd daarmee verkozen tot publieksfavoriet van deze hengstenkeuring. Met bloemen, linten en felicitaties voor de fokkers en eigenaren werden beide hengsten feestelijk gehuldigd.