Gronings invlechten

Het doel van invlechten is om een paard optimaal te presenteren. Invlechten geeft uw paard een verzorgd en elegant uiterlijk. En mindere kenmerken worden iets verstopt en betere kenmerken benadrukt. De aandacht gaat hierdoor uit naar de goede punten van het paard. Op keuringen worden Groninger paarden traditioneel groen-wit ingevlochten. Hoe gaat dat in zijn werk?

De manen van een paard worden ingevlochten met elastiekjes of met touw. De lengte voor het invlechten met elastiek is een ruime (dames-)handbreedte. Voor het invlechten met touw kan dit langer zijn. Erg lange manen die toch ingevlochten moeten worden, kunnen meestal alleen met touw ingevlochten worden tot knotten. Wanneer de knotjes zijn aangebracht, is het tijd om ze een Gronings tintje te geven.

Voor het Gronings invlechten heeft u groene en witte wol nodig. De bolletjes wol zijn bij activiteiten te koop, op internet te bestellen of in een fourniturenzaak. De gebruikelijke kleuren voor het Groninger Paard zijn wit en midden- of grasgroen. Maar omdat smaken verschillen, zien we op keuringen ook combinaties van donkergroen en wit of crème.

U begint bij het knotje achter de oren met groene wol, dan witte wol enzovoorts. Knoop een aantal slierten wol om een knotje heen, maak een lus zoals met veters strikken en knip de sliertjes 1-2 centimeter boven de knoop af. Als u de wolletjes op elastiek knoopt in plaats van direct om de knotten, kunt u ze later weer opnieuw gebruiken. Bovendien zijn ze zo makkelijk aan te brengen en te verwijderen.

.